Zakładka “System”:

A zakładka “Ekran” wygląda obecnie tak:

I nic się nie zamraża po wygaszeniu.
Ja też nie korzystam (i nie mam) z żadnego screesaver’a.
Edit:
Coś jednak jest nie tak z kernelem 5.4.x. Przez kilka dni problem z tego wątku nie pojawiał się z tym kernelem, a dziś dwa razy (więc to nie przypadek) go zanotowałem.
Przełączam się z powrotem na 4.9.x i zobaczę jak tu będzie. Na razie (po testach przy szybkim wygaszeniu - po 1 min i pozostałych ustawieniach, jak powyżej) wszystko jest OK.
Edit2:
Niestety, z kernelem 4.9.x też z powrotem pojawił się problem.
Zastanawiając się dlaczego przez weekend problemów nie było a obecnie są, przyszło mi do głowy, że problem może tkwić w innej aplikacji, która obecnie jest używana, a nie była przez weekend.
Mam tu dwa typy i spróbuje to jakość przetestować: wine
i Java.
Edit3: (pon. 6-4, ok g.23:00; robi się mały dreszczowiec
)
Wyłączałem po kolei poszczególne zainstalowane aplikacje (, które działały, gdy były problemy) i problemy były także bez nich, co sugeruje, że raczej nie one generują problem.
Gdy już wszystko wyłączyłem i został sam system, problemy też były.
Po przeładowaniu systemu i uruchomieniu wszystkich aplikacji, które wcześniej były uruchomione, gdy były problemy z “zamrażaniem”, tym razem problemów NIE ma. Co potwierdza wcześniejszą hipotezę, że to nie te uruchamiane aplikacje generują ten problem.
Drążąc dalej temat, skojarzyłem, że w ciągu dnia miały miejsca 2 aktualizacje systemu, co być może jest nowym tropem w wyjaśnieniu tej “zagadki”.
Edit4: (wt, 7-04, g.8.30)
Pojawiła się nowa wskazówka, która wprowadza totalną niewiadomą, odnośnie przyczyn problemu 
- Był restart systemu.
- Ustawiłem - testowo - szybki czas wygaszania - po 1 min.
- Uruchomiłem wszystkie zwyczajowe aplikacje.
- Początkowo (kilka razy) wszystko było OK po powrotach z wygaszenia.
- W międzyczasie nie było żadnej aktualizacji systemu.
- O godz. 7:43 pojawił się ponownie ten problem.
- Później (kilka razy) zawsze po powrotach z wygaszenia problem się pojawiał.
Log systemowy pokazuje, że wcześniej nie było chyba żadnych istotnych błędów. Pro forma podaje je (Error’y) poniżej:
kwi 07 06:37:51 pcn ntpd[580]: kernel reports TIME_ERROR: 0x41: Clock Unsynchronized
kwi 07 06:37:51 pcn ntpd[580]: kernel reports TIME_ERROR: 0x41: Clock Unsynchronized
kwi 07 06:37:51 pcn systemd[1]: Started Network Time Service.
...
kwi 07 06:39:21 pcn msm_notifier[705]: error: failed to get installed kernels
kwi 07 06:39:21 pcn msm_notifier[705]: QProcess: Destroyed while process ("pacman") is still running.
Ostatnie minuty z logu wyglądają tak:
kwi 07 07:39:11 pcn kernel: perf: interrupt took too long (3136 > 3130), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 63700
kwi 07 07:43:11 pcn systemd[1]: Started Getty on tty6.
kwi 07 07:43:11 pcn audit[1]: SERVICE_START pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=getty@tty6 comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
kwi 07 07:43:11 pcn kernel: audit: type=1130 audit(1586238191.522:91): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=getty@tty6 comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
kwi 07 08:00:17 pcn kernel: perf: interrupt took too long (3925 > 3920), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50900
Być może poniższy zapis mówi o przyczynie(?):
kwi 07 07:39:11 pcn kernel: perf: interrupt took too long (3136 > 3130), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 63700
Podobny zapis widać o godz. 8:00:17 - wtedy też pojawił się ten problem.
Edit5: (wt, 7-04, g.16:00)
Jednak powyższy zapis raczej nie generuje tego problemu, gdyż miałem kilka kolejnych tego typu problemów i zapis ten już się nie pojawiał w logu.
Spróbuję jeszcze odinstalować light-locker
’a (choć mi nie wadzi). A nuż coś to pomoże.
Edit6: (śr, 8-04, g.9:30)
Po serii wczorajszych prób, dających przedziwne rezultaty, które podejrzewam, wynikają z błędów w xfce4-power-manager
, odinstalowałem ten pakiet.
Zamiennie, zainstalowałem xfce4-screensaver
do automatycznego wygaszania ekranu “ciemnym ekranem”.
Do ręcznego wygaszania stosuję komendę light-locker-command -l
Po restarcie systemu, jak na razie, wszystko działa poprawnie - bez “zamrażania”.
Edit7: (czw, 9-04, g.12:10)
Wczoraj, przez połowę dnia, zestaw: xfce4-screensaver
+ light-locker
działał poprawnie.
Jednak w pewnym momencie problem się pojawił i potem występował już zawsze. W poprzednio testowanych zestawach też było podobnie, tj. najpierw wszystko działało poprawnie, a potem, gdy pojawiło się pierwsze “zamrożenie” ekranu, występowało ono już zawsze - do końca aktywnej sesji.
Znalazłem natomiast zgłoszenie bardzo podobnego bug’a dla light-locker
’a z kwietnia 2019, które ciągle figuruje jako otwarte. Co potwierdza spostrzeżenia @azja odnośnie tego pakietu.
W konsekwencji odinstalowałam ten podejrzany pakiet i obecnie testuję tylko automatyczne wygaszanie z xfce4-screensaver
. Jak na razie jest OK.