Witam Czy da się zrobić kopie zapasową całego systemu chodzi mi o manjaro w obraz iso jak np. w Mx Linux ?
Jak najbardziej da się to zrobić, tu masz co i jak:
I przy okazji uwaga, nie umieszczaj tego samego postu w różnych tematach i to w dodatku niepowiązanych z pytaniem. Zamiast tego albo utwórz nowy wątek, albo wypowiedz się w takim, który dotyczy tego tematu.
Dobrze Dziękuje bardzo będę pamiętał
Ja mam manjaro Cinnamon
Problem mam od punktu 3 do 5 Bardzo Proszę o pomoc.
$HOME/.config/manjaro-tools/iso-profiles.conf nie mam tego pliku
taki plik manjaro tools.conf znalazłem i go przeniosłem do folderu .config i do folderu manjaro tak miałem zrobić?
takie coś mam i nie wiem nadal jak ten 3 punkt przejść i 4 jestem w kropce
Nie pisz kilku postów po sobie, tylko edytuj poprzedni.
W takim razie trzeba go utworzyć.
W punkcie 4 chodzi o to, że edytujesz pliki, które pobrałeś w 1 punkcie. Punkt 5 to zbudowanie wybranego iso, prosta komenda, nie wiem, z czym tu można mieć problem.
Problem jest taki że nie mam nawet tego folderu manjaro tools i nie wiem co robić dalej a manjaro tools jest zainstalowane
Aktualizacja 22 grudnia 2020 :
- Do pliku $HOME/.config/manjaro-tools/iso-profiles.conf
Dodajemy linie informującą program buildiso, gdzie znajdują się profile.
run_dir=/home/USER/iso-profiles
3 punkt mam zaliczony ale 4 i 5 punktu nie przejdę bez pomocy nie wiem jak mam zrobić obraz iso z wszystkim co mam obecnie zainstalowane w systemie Bardzo Proszę o pomoc Panie Tomku żeby Pan mi napisał prostszym językiem krok po kroku jak przejść ten 4 i 5 punkt i Przepraszam za tyle postów będę na prawdę wdzięczny.
Musisz stworzyć ten folder sam!
Otwórz HOME, wejdź we folder .CONFIG i tam stwórz ręcznie folder:
manjaro-tools
Wejdź w ten folder, utwórz czysty pusty plik w środku (prawa myszka + UTWÓRZ Z SZABLONU > PUSTY PLIK) i nazwij ten plik:
iso-profiles.conf
i zapisz pusty.
Następnie otwórz go i wpisz w środku:
run_dir=/home/twoja_nazwa_uzytkonika/iso-profiles
i zapisz go.
Ja używam Xfce zatem dla mnie pliki konfiguracyjne które mają mnie interesować są w:
/home/homepc/iso-profiles/manjaro/xfce/
a dla Ciebie:
/home/twoja-nazwa/iso-profiles/manjaro/plasma-mobile/
i tam w środku masz:
packages-desktop
profile.conf
i to właśnie to edytujesz we własnym zakresie w celu stworzenia swojego ISO później.
Po edycji tych plików (a tu musisz wiedzieć co robić, trwa to około godziny dla zaawansowanych) dalszy krok to:
buildiso -p plasma-mobile
wpisane w terminalu. Reszta sama się już zrobi na bazie plików konfiguracyjnych które edytowałeś i załączyłeś. I teraz jest myk i nie wiem dlaczego tak się dzieje:
musisz być online, trwa budowa ale zostanie pobrane z internetu około 700MB (dla Xfce tyle jest). Nie wiem po co, na co i tak dalej, tego sam nie rozumiem bo działający system z którego ma być robione ISO ma już wszystko na dysku, przecież z tego działa zatem nie wiem po co taki download.
Dziękuje za odpowiedz tylko że ja mam cinnamon system a nie plasme. Troche to jest skomplikowane dodawanie tych plików i jak to wszystko dodać żeby będąc w trybie live miał wszystkie ustawienia jak mam obecnie zainstalowane w systemie. W mx linux jest lepiej bo tu tworzy migawke i nic nie trzeba robić ale spróbuje może się uda 5 punkt już zrobiłem ale w tym iso była wersja oficjalna jakbym to pobrał ze strony manjaro i temu czuje się zrezygnowany itd. Jak zrobiłem w mx linux migawke to w live miałem wszystko to co chciałem i jak zainstalowałem to to samo miałem potem zainstalowane i to chce osiągnąć w manjaro jak w mx linux.
Skoro chcesz Cinnamon to edytujesz plik ~/iso-profiles/community/cinnamon/Packages-Desktop
, gdzie dodajesz do listy wymienionych tam pakietów te które chcesz mieć domyślnie w nowym iso. Jeśli chcesz mieć wszystkie pakiety z twojego obecnego systemu, to możesz stworzyć taką listę poleceniem pacman -Qqe > pkglist.txt
i zastąpić zawartość Packages-Desktop otrzymaną listą pakietów. W punkcie 5 wydajesz natomiast polecenie buildiso -p cinnamon
.
Rozumiem i wtedy będę miał tak jak w mx linux ?
Jeżeli chcesz mieć tak, jak w MX Linux, to użyj MX Linux - po co szarpać się z jakąś dystrybucją, aby była taka, jak inne distro? Poza tym, zadajesz pytanie na forum Manjaro i nie będzie niczym dziwnym, jeżeli żaden jego użytkownik nigdy nie używał tej funkcji w MX Linux. Więcej, śmiem twierdzić, że większość nigdy nie używała tego systemu, a znacząca część właśnie dowiedziała się o nim.
Masz racje azja poprostu na manjaro mi się lepiej pracuje niz na mx
ale Dziękuje za pomoc spróbuje zrobić tak jak mi Tomek napisał
Jeżeli zależy Ci na jakiejś funkcjonalności, znanej Ci z innych dystrybucji, to szukaj - nie widzę w tym niczego niestosownego. Nie licz jednak na to, że będzie realizowana w taki sam sposób.
No tak bo to inny system jest
Witam po podmienieniu pliku Packages-Desktop zainstalowały mi się wszystkie programy w live to wiem że będe one po zainstalowaniu. Ale jak zrobić żeby ustawić inne ustawienia w systemie np. wygląd pulpitu,tapeta,motywy żeby już tak było wszystko kompletne ?
Edytować pliki konfiguracyjne, musisz niestety zerknąć w każdy plik w miejscu ~/iso-profiles/community/cinnamon/
i wszystko ustawić, napisać i tak dalej po swojemu.
Poczytaj do czego służy /etc/skel → /etc/skel directory in Linux. skel is derived from the skeleton… | by saurav omar | Medium
Możesz tam skopiować odpowiednie pliki konfiguracyjne - zazwyczaj z katalogu ~/.config/.
Oczywiście z zachowaniem struktury katalogów.
/etc/skel jest kopiowany do $HOME przy tworzeniu użytkownika.
Dzięki za pomoc ale dla mnie to czarna magia jest i sobie z tym nie poradzę może kiedyś spróbuję znowu ja mam niestety małe doświadczenie w linuxie i Przepraszam za reklame mx linuxa na forum manjaro ale oba te systemy uważam za bardzo dobre Pozdrawiam
To może spróbuj clonezilla, ja właśnie testuję ( coś timeshift nie działa, albo ja zgłupłem) i to całkiem fajnie działa. Można zrobić obraz dysku i wrzucić na inny. Wszystko się zachowuje, programy, hasła, ustawienia.
Dzięki może będzie prościej tylko czy ten program clonezilla gdy zrobie kopie systemu to ona musi być przywrucona na komputerze gdzie się zrobiło ten obraz czy moge to zrobić na innym komputerze i przywrucić obraz?
Ja testowałem to w ten sposób:
dysk ssd 120GB - obraz partycji na dysku zewnętrznym
wymiana dysku z ssd na hdd 500GB i na nim instalowałem.
Poszło gładko, ale to jednak ten sam komputer tylko dysk inny.
Jak będzie chwila to teraz zrobię klonowanie dysku i zobaczę czy pójdzie na innym komputerze.
Sklonowałem dysk ssd 120GB na hdd 500GB i podłączyłem do innego komputera przez eSATA i ruszył ( właśnie z niego piszę). Nie wkładam do środka bo to hp i po wymianie dysku pluje się, że jest problem i trzeba testy wieczność trwające robić.