Rwanie obrazu w grafice intela

Mam nierównomierne przemieszczanie się fragmentów obrazu podczas oglądania filmu. Wiem jak sobie z tym radzić przy karcie Nvidia, a o intelu nic nie mogę znaleźć w necie. Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Jaki intel ? Mnie sieka lekko w poprzek jak oglądam video 720p ale mam starego laptopa. Miałem przez chwilę sony vaio z i3 i amd ale mnie w@&$@*ł i wróciłem co starego poczciwego compaqa 6710b na którym wszystko chodzi stabilnie a w amd pojawiły się wytryski w stylu brak obrazu po aktualizacji.
Co ciekawe na zewnętrznym monitorze/projektorze obraz jest bez tych efektów.

Mnie też sieka lekko w poprzek, jak oglądam video 720p i 1080p. Mam Lenovo ThinkPad T520 z grafiką intela.

No to cała epoka bliżej jak mój grat. Z rok-dwa lata temu było narzędzie intela na linuxa do ściągania sterowników i chyba bywało ze po tej operacji było lepiej ale potem ogłosili koniec z tym i ostały się tylko stery w jądrze a tych do starych gratów nie rozwijają raczej.

Znalazłem coś takiego :2018Q1 Intel Graphics Stack Recipe . Zainstalowałem wszystko z tej listy i nic mi to nie dało. Obraz się nie poprawił.

No to dobrze napisałem że rok temu. Tak z ciekawości na jakim jądrze kolega jedzie ?
Ja jadę na :

jajko

Na nowszych stale jakieś dziwne problemy ale u kolegi i5 albo i3 na pokładzie.

ps. wcześniej napisałem “jajku” , zmieniłem na “jądrze” ale dalej głupio to brzmi :confused:

Ja też mam intel-a, i u mnie nic nie “rwie” może z tego względu że używam compiz-a. Proponuję instalację compton-a https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Using_Compton_for_a_tear-free_experience_in_Xfce
a po instalacji dodać do autostartu

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2019-05-20_18-43-49

Może dla przejrzystości każdy powinien podać jakiego konkretnie intela widzi linux.

intel

W Manjaro masz takie okno, a ja w Archu nie mam.

Ja też mam compiz-a, ale nic z tego, co poustawiałem mi nie działa.

Aby compiz Ci się uruchomił musisz dodać do autostartu

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2019-05-20_18-54-41

kurde zaraz się nadymam :crazy_face:

! kurde strona mi się źle załadowała to nie było do mnie :mask:

Compiz nie chce działać. Wszelka próba włączenia go paraliżuje mi środowisko graficzne.

A skąd go instalowałeś? bo ja z AUR.

A czy dodałeś go do autostartu


musisz kliknąć na dodaj, i wpisać jak poniżej.

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2019-05-20_18-54-41

Niestety compiz, który instalowałem AUR i dodałem jeszcze te dwie paczki, które mi pokazałeś na zrzucie ekranu, nie chce działać poprawnie. Po starcie paraliżuje mi grafikę. Za każdym razem musiałem robić restart. Dam sobie z nim spokój. Bez niego da się żyć.

to pisz po angielsku KERNEL też bardziej normalnie brzmi - a po polsku/w języku polskim tez używane w informatycznym świecie

A czy masz w systemie zainstalowane te paczki Intel-a?


A jeżeli chodzi o intel-ucode to musisz dodatkowo wykonać komendę sudo update-grub.

Miałem prawie wszystkie te paczki oprócz trzech, ale poeksperymentuję jutro, bo dzisiaj do pierwszej w nocy nad tym siedziałem.
Dzięki za wsparcie :slightly_smiling_face:

Oj tam żarcik taki nie za mądry był.
Zastanawiam się w tym wątku co compiz może pomóc przy odtwarzaniu video :thinking:
Próbowałem zainstalować u siebie ale za dużo zmian zwłaszcza że nie jest to aż tak bardzo denerwujące i nie widać tego gdy wyświetlam na zewnętrznym ekranie (vga).

U mnie na razie wszystko OK (na Manjaro) bo na Mincie nie tylko na filmach ale i na niektórych stronach otwieranych przez Firefoxa. dobrze tez wszystko się zachowywało na openSUSE tylko, że suseł po dwóch tygodniach strasznie mulił. Myślałem już, że poprzez otwieranie pokrywy laptka coś się poluzowało - bo podobnie jak u Ciebie na zewnętrznym podpiętym monitorze wszystko (podpiętego przez złącze VGA) było OK. A raz w Mincie pojawił się komunikat o awarii xservera i o jego naprawie przez system.
Może zostanie lub zostało to naprawione, bo “diabeł tkwi w szczegółach
Komunikaty o karcie grafiki u mnie

Graphics: Device-1: AMD Wrestler [Radeon HD 7310] vendor: Lenovo driver: radeon v: kernel bus ID: 00:01.0 Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: radeon FAILED: ati unloaded: modesetting resolution: 1366x768~60Hz OpenGL: renderer: AMD PALM (DRM 2.50.0 / 5.1.1-2-MANJARO LLVM 8.0.0) v: 3.3 Mesa 19.0.4 direct render: Yes