Witam wszystkich użytkowników manjaro. Wczoraj zaktualizowałem kernela do najnowszej wersji stabilnej. Zauważyłem, że touchpad nie działa mi tak jak poprzednio tj. nie działa dwukrotne kliknięcie to LPM. Znalazłem w sieci, że należy odinstalować libinput i zainstalować synaptic. Tak też postanowiłem zrobić. Po usunięciu libinput nie dało się już zainstalować niczego. Usunięcie zrobiłem w octopi. Po ponownym uruchomieniu mam tylko tryb konsoli - Plasma się nie wczytuje. Z poziomu konsoli zainstalowałem libinput ale to nie rozwiązało problemu.
Macie może jakiś pomysł, aby nie instalować systemu od początku?
Pozdrawiam.
Nie powinno się usuwać libinput, gdyż jego usunięcie spowoduje usunięcie praktycznie całego KDE i aplikacji związanych z QT. Musisz zainstalować Plasmę ponownie.
sudo pacman -S plasma kio-extras
To zainstaluje ci minimum niezbędne do działania Plasmy. Jeśli będzie ci brakować aplikacji, czy coś będzie nie tak to postępuj według kolejnych kroków tego poradnika – tworzenie nowego użytkownika raczej możesz sobie odpuścić. Lub poszukaj odpowiednich aplikacji w Octopi (najprawdopodobniej jego też przy okazji usunęło, więc wpisz w konsoli sudo pacman -S octopi).
Plasma co jakiś czas może mieć aktualizację, która coś wyłączy – wtedy najczęściej wystarczy sprawdzić odpowiednie ustawienia systemowe.
Dzięki za pomoc, nie mogę zainstalować chyba nie mam połączenia z wifi. Nie wiem za bardzo jak się połączyć z siecią. Po wpisaniu w konsoli wifi odpowiedź “on”
Spróbuj się połączyć z siecią za pomocą nmtui.
Połączenie z siecią już mam, natomiast nie udało się pobrać żadnych pakietów.
Po kilku próbach ruszyło. Zobaczymy jak pójdzie. Poszło komunikat
Wystąpiły błędy nie zakutalizowano żadnego pakietu. Przy wszystkich plikach jest komunikat:
plik znajduje się zarówno w “discover” i w “discover-snap”.
Pierwszy raz widzę coś takiego. Korzystałeś z discover lub discover-snap? Jeśli tak to może usunięcie ich pomoże. Korzystanie z Discover w dystrybucjach opartych o Archa raczej nie jest rekomendowane.
Ja nie instalowałem tego ani z tego nie korzystałem. Jak to usunąć?
Ok, znalazłem jakieś rozwiązanie. Widocznie przy próbie instalacji Plasmy próbuje jednocześnie zainstalować discover i discover-snap, a oba programy nie mogą być jednocześnie zainstalowane.
Wpisujesz w konsoli sudo pacman -S plasma i w momencie, gdy poprosi cię o wybór, to wpisujesz 1-X, gdzie za X wstawiasz numerek mniej niż jest przy discover-snap analogicznie do zalinkowanego przeze mnie rozwiązania. Potem restartujesz komputer i cieszysz się Plasmą ![]()
![]()
![]()
Dzięki bardzo za pomoc działa. Zaraz zainstaluję programy KDE ![]()
![]()
Na przyszłość, @MarnyPopis , jak i wszyscy inni:
- zwracajcie uwagę na to, co odinstalowujecie. Wyrzucenie z systemu jednego pakietu, może za sobą pociągnąć usunięcie sporej ilości innych, które, są od niego zależne. Zawsze sprawdzamy listę pakietów do odinstalowania, przed akceptacją wykonania polecenia.