Dostałem w prezencie drukarkę HP Deskjet F4210 Al-in-One. Mam problem z jej zainstalowaniem. Dzięki “HP Device Manager - Setup” (graficzna nakładka instalatora, chyba) udaje mi się przejść 2 kroki, efektem czego jest
@ Piaskun, dziękuję. Niestety, wskazówka mi nic a nic nie pomogła. Eksperymentowałem z tym i owym i na nic. Tylko po co piszą, że wspierają, skoro hp-deskjet-f4210-series.ppd.gz nigdzie nie ma. Cups nie jest pomocny.
Nie widzę tam żadnych wzkazówek.
Na Win XP nie sprawdzę, bo co chwila niebieski ekran wywala, z Wine odniosłem porażkę.
Teraz spróbuję jeszcze z Win7. Mam je na drugim lapku, gdzie coś nie tak jest z matrycą. Muszę więc podłączać monitor zewnętrzny za każdym razem, co jest mocno kłopotliwe. Dlatego też jeżeli coś znowu będę próbował majstrować, to w weekend dopiero.
Budowanie hplip-plugin…
==> Tworzenie pakietu: hplip-plugin 3.19.5-1 (wto, 18 cze 2019, 21:06:46)
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do uruchomienia…
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do budowy…
==> Pobieranie źródeł…
→ Znaleziono hplip-3.19.5-plugin.run
==> Sprawdzanie plików source za pomocą md5sums…
hplip-3.19.5-plugin.run … Zgadza się
==> Usuwanie istniejącego katalogu $srcdir/…
==> Rozpakowywanie źródeł…
==> Rozpoczynanie prepare()…
==> Usuwanie istniejącego katalogu $pkgdir/…
==> Wchodzenie do środowiska fakeroot…
==> Rozpoczynanie package()…
/var/tmp/pamac-build-me/hplip-plugin/PKGBUILD: linia 23: cd: /var/tmp/pamac-build-me/hplip-plugin/src/hplip-3.19.5-plugin: Nie ma takiego pliku ani katalogu
==> BŁĄD: Wystąpił błąd w package().
Przerywam…
Kombinowałem w podobny sposób już wcześniej. Z równie marnym skutkiem.Dziękuję za chęć pomocy,
@azja
I po kiego te złośliwości, chciałem po prostu pomóc @piespawlowa w budowie paczki hplip-plugin bo jego Manjaro nie dawało rady. (dlaczego mnie to nie dziwi)
@robson75-> nie oceniaj innych podług siebie (to jest złośliwość) - to nie była złośliwość, tylko zwrócenie uwagi na potencjalnie niebezpieczny problem, czyli instalowanie pakietów niewiadomego pochodzenia oraz ich dalszy los. Twoje dobre chęci nie mają tutaj nic do rzeczy.
@robson75
PROSZĘ przestań się obrażać - bo z mojego własnego przykrego doświadczenia z Polskiego Forum Minta - tam to byś był BARDZO MOCNO obrażany. Z forum linuxowych - Forum Manjaro wydaje mi się najbardziej ludzkie.
@ Piaskun, niestety, deskjet-f4210 nie pojawiło się. Chyba, że to jakoś inaczej się instaluje.
Nie wiem po co piszą, że wspierają mój model, skoro wspierają go tak średnio…
Poszukałem na stronie hplip i mają tam kilka sposobów na to. Najprostszy to wziąć numer najbliższy twojej drukarce, czyli w twoim przypadku DeskJet f4200, dokładnie tak jak radzi @azja. Jeśli to nie zadziała to kombinujesz według tego co tam piszą.