Komputery wolno działają

Nadal przycina w 4k60 na YT

Należy sie upewnić, czy karta faktycznie jest uruchamiana po tym poleceniu. Sprawdź na poczatek i wklej, wynik prime-run inxi -G, bądź primusrun inxi -G.

Dziś zainstalowały mi się z automatu sterowniki 570, ale nic to nie zmieniło.

prime-run firefox                                                                   
[GFX1-]: Failed to create EGLSurface!: 0x3009
[GFX1-]: Failed to create EGLSurface. 1 renderers, 0 active.
[GFX1-]: Handling webrender error 3
[GFX1-]: Fallback WR to SW-WR
    ~  prime-run inxi -G                                                                     ✔ 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 630 driver: i915 v: kernel
  Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] driver: nvidia
    v: 570.133.07
  Device-3: Chicony Integrated HD WebCam driver: uvcvideo type: USB
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.16 with: Xwayland v: 24.1.6 driver: X:
    loaded: modesetting,nvidia unloaded: nouveau dri: iris gpu: i915
    resolution: 1920x1080~60Hz
  API: EGL v: 1.5 drivers: nvidia platforms: gbm,x11,surfaceless,device
  API: OpenGL v: 4.6.0 vendor: nvidia v: 570.133.07 renderer: NVIDIA
    GeForce GTX 1050 Ti/PCIe/SSE2
  API: Vulkan v: 1.4.304 drivers: N/A surfaces: xcb,xlib
  Info: Tools: api: clinfo, eglinfo, glxinfo, vulkaninfo
    de: kscreen-console,kscreen-doctor gpu: nvidia-settings,nvidia-smi
    wl: wayland-info x11: xdpyinfo, xprop, xrandr
    ~ 

To świadczy o całkiem istotnym konkrecie - nie działa ci przyspieszenie sprzętowe w FF, pewnie nie skonfigurowałeś co trzeba - odsyłam tutaj Firefox - ArchWiki - dla Nvidii jest ono domyślnie wyłączone - o to miej pretensje wyłącznie do zielonych i ich kulawego wsparcia dla Linuxa.

2 polubienia

Ale to wyskoczyło dopiero przy tych sterach. Na poprzednich 550 normalnie się YT otworzył bez błędów. Jeszcze posprawdzam. Ale na Chromium jest to samo a tam w chrome falg przyśpieszenie jest włączone. W Firefoksie też domyślnie jest włączone, chyba, ze dla Nvidii włącza się gdzie indziej.

Ok, Czyli gdy to ustawie, to powinno działać z integry tak? Bo na windowsie w Dellu działa przy HD 620 a tu jest 630.

Powinno działać. Ja oglądam na zintegrowanej renderer: Mesa Intel HD Graphics 2500 (IVB GT1) :upside_down_face: i nie mam najmniejszych zacięć, ale nie w 4k oczywiście.

Nie ogarnąłem tematu z Wiki, ale w abaut:config ustawiłem media.hardware-video-decoding.enabled na false i się poprawiło. Czasem jeszcze coś zahaczy, ale to czasem.
Teraz muszę poszukac dla Chromium.

Jednak nie pomogło. Po restarcie nadal to samo.

Kupiłem nowy laptop. Procesor i7 13620H. Co sie dzieje po wgraniu systemu? Nadal rwie. Może się nie zatrzymuje, ale nadal nie jest to płynne. (mowa cały czas o 4k60) Podobno Linuks do słabszych komputerów sie nadawał. Obecnie chyba jest odwrotnie. Na windzie 7letnie komputery działaja płynniej. Mowa tu o sterownikach otwartych z integrą.

No, podejrzewałbym, że to raczej kwestia jakichś twoich ustawień (z którymi się nie dzielisz, więc nie możemy pomóc) - bo nikomu nic nie rwie…

Ale jakich ustawień. Ja nic nie ustawiam. Czysto po wgraniu systemu i aktualizacji.

Chociażby przy instalacji wybierasz sterowniki otwarte lub zamknięte - jeśli masz Nvidię to to ma dość spore znaczenie.

Nic nie ustawiam. Wszystko jest tak jak za rękę prowadzi. Ustawione są otwarte od samego początku instalacji. Na zamknięte trzeba zmieniać. Nie instalowałem jeszcze zamkniętych dla Nvidii. Chciałbym aby to działało na integrze, abym mógł się przełączać, jak jest to na windzie. Tryb oszczędzania na integrze, a inne na Nvidii.

Tylko to tak nie działa - to z której karty będzie korzystał Linux nie ma żadnego przełożenia na Windowsa i w drugą stronę. No i z tego co wiem, w przeciwieństwie do Linuxa, Windows out of box automatycznie się przełącza między kartami w zależności od taska - user chyba nie ma na to większego wpływu, choć mogę się tu mylić, nie używam M$. Na Linuxie aby użyć dedykowanej karty - niezależnie czy zainstalowane masz otwarte czy zamknięte sterowniki - musisz to zrobić manualnie.

No nie wiem. W Control Panelu na windzie są tryby. W trybie oszczędzania w pracy na Davinci, karta dedykoana nie pracuje. Gdy włączam inny tryb zaczyna pracować. Ma to wplyw na pobór energii. Mogę zmieniac manualnie, jak sie da.
Ewidentnie coś jest nie tak zaraz po instalacji, bo nawet przechodzenie animacji przy zmianie pulpitów. tnie. Zainstaluję zamknięte stery.

Włącz materiał w wybranym trybie w Windows i zajrzyj w zasobnik systemowy, a zobaczysz że nvidia ruszyła do pracy :wink: W Linux musisz tak jak było wspomniane, przełączyć ręcznie, której karty chcesz używać. Taki urok.

No miałem włączone MSI Afterburner podczas pracy np, w Davinci. Wszystko na 0 podczas pracy na zaoszczędzaniu. (Ale jeszcze sprawdzę jak zainstaluję)
Co do Manjaro dziwne rzeczy, sie dzieją. Po instalacji (3 razy) problem z restartem. Jakieś błedy. Na sterownikach, które się instalują z automatu, tnie, nawet animacje systemowe. Po wgraniu zamknietych, system nie wstaje. Chcąc odinstalować w TTY jakieś błedy skryptu i się nie da. Nie wiem może potem do tego wrócę. Na razie wgrałem Kubuntu i wszystko gra.

A w ustawieniach nvidia setings jest cos takiego jak prime profiles i tam jest cos takiego jak intel (power saving mode) ale jest nieaktywny. Jak to włączyć?

Nowy komputer zwrócony, ale ze względu na kulture pracy. Wróciłem do zabawy z i5 7300HQ, lecz zmieniłem dysk instalacyjny. Teraz tak. Po instalacji Manjaro yt w FF działa w 4k60fps. Po aktualizacji systemu juz tnie. Gdzi zacząć szukac problemu? W Wersjii FF czy w czymś innym.

@Redzik nie wiem jak wydajny jest Twój procek, ale być może problemem jest brak akceleracji sprzętowej w dekodowaniu filmów ? Na moim starym lapku jednominutowy film 4K bez akceleracji zużywał 100%CPU i ciął a z akceleracją już nie.