Prawdopodobnie tak jest, że problemem jest akceleracja, ALE są pytania. Czemu na innym dysku po instalacji na świeżo tnie a na innym nie? Czemu na obu po aktualizacji tnie? Po aktualizacji FF do 137 tnie. Powrót do 133 usuwa problem, ale nie wiem jak z bezpieczeństwem wtedy i tym podobnymi rzeczami. Jak ta akcelerację włączyć. Nic z ustawień mi nie działa. Oczywiście można korzystać z 1080p, ale to i tak nei jest płynność taka jak powinna być. przynajmniej jeżeli chodzi o przesuwanie filmu.
- FF → Menu → Ustawienia → Ogólne → Wydajność
- Sprawdź na innej przeglądarce czy zachowuje się tak samo.
- Sprawdź w monitorze systemu, jakie programy i procesy zużywają procesor i pamięć.
- Przejrzyj logi, np.:
journalctl -b | grep firefox
. Albo otwórz terminal w małym oknie → kliknij w belkę → włącz Zawsze na wierzchu → wpiszjournalctl -f
. Potem uruchom FF z filmem i zobacz co pokazuje terminal. - Jeśli chodzi o pakiety zaktualizowane, to możesz zobaczyć (Manjaro robi duże aktualizacje, więc trudno będzie ogarnąć) wykonując
cat /var/log/pacman.log | grep upgraded
- Jest ustawione z automatu.
- Na wszystkich tak samo. Pościągałem wszystkie jakie się da. Na i7 13620h działało wszystko ok tylko na FF.
Resztę sprawdzę jak zainstaluję system.
Czy jest jakieś ryzyko w bezpieczeństwie systemu, jak będę korzystał ze starszych wersji przeglądarek? Logicznie pewnie tak, zwłaszcza na windzie, a w linuksie?
Wgrałem zaktualizowałem oprócz FF i dalej wszystko działa ok. Czyli to wina przeglądarek. Lipa trochę.
A u was wszystko działa? nie traci klatek? w 60fps?
Sprawdzany film, przeglądarka Vivaldi i jak widać na załączonym obrazku praktycznie nie gubi klatek – te 3 na taką ilość są niezauważalne
Co do sprzętu – zarówno gpu jak i procek w czasie odtwarzania obciążone na ~20%, a tym lapku mam tylko integrę, a konkretniej:
CPU:
Info: 6-core model: AMD Ryzen 5 PRO 4650U with Radeon Graphics bits: 64
type: MT MCP cache: L2: 3 MiB
Speed (MHz): avg: 1400 min/max: 1400/2100 cores: 1: 1400 2: 1400 3: 1400
4: 1400 5: 1400 6: 1400 7: 1400 8: 1400 9: 1400 10: 1400 11: 1400 12: 1400
Graphics:
Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Renoir [Radeon Vega Series /
Radeon Mobile Series] driver: amdgpu v: kernel
Device-2: IMC Networks Integrated Camera driver: uvcvideo type: USB
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.16 with: Xwayland v: 24.1.6
compositor: Hyprland v: 0.48.1 driver: X: loaded: amdgpu
unloaded: modesetting dri: radeonsi gpu: amdgpu resolution: 1920x1080~60Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: kms_swrast,radeonsi,swrast
platforms: gbm,wayland,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 25.0.3-arch1.1
renderer: AMD Radeon Graphics (radeonsi renoir ACO DRM 3.61
6.13.9-1-MANJARO)
API: Vulkan v: 1.4.309 drivers: radv surfaces: xcb,xlib,wayland
Info: Tools: api: clinfo, eglinfo, glxinfo, vulkaninfo
de: kscreen-console,kscreen-doctor gpu: corectrl wl: wayland-info
x11: xdpyinfo, xprop, xrandr
Dla porównania FF – zgubiło ~15 klatek, co też jest praktycznie niezauważalne, ale to co już było zauważalne to obciążenie GPU na jakieś 50%, procek był z grubsza na tym samym poziomie.
A 4k60? Fhd działa dosyć płynnie,
Czyli wynika z tego, że coś jest nie tak z intelen i z nvidią. Chcesz używać linuxa kupuj coś na amd.
U mnie to wygląda tak. Procesor średnio 20% ram 3.5/8
Może ktoś z intelem? sprawdzi? Niektórzy oglądają w FHD i nawet o tym nie wiedzą. Albo mają stary kernel i FF.
A to w FHD
Z tego chyba wynika, że Nvidia jest nieaktywna. ale to dobrze bo ma działać na intelu.