ad.1
Obrazków brak. Może za duże, może coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze. Wygląda, to na problem z odświeżaniem ekranu lub generalnie z rysowaniem okna z user’em i hasłem - zaobserwowałem coś takiego na niektórych swoich instalacjach.
ad.2
Dysk został zaszyfrowany w trakcie instalacji, bo instalator otrzymał takie polecenie, w postaci zaznaczonej opcji. Nie stanowi, to jednak problemu, bo można taki dysk odczytać pod inną instancją systemu, również uruchomionego z pen’a/DVD.
Jeżeli mamy problem z zalogowaniem poprzez graficzny ekran logowania, to można przejść na inną konsolę (np. Ctrl+Alt+F5), zalogować się w trybie text’owym i:
$ startx
No i już mamy środowisko graficzne.
Dobrze, że go przywrócili. Istnieją, moim zdaniem, dwie sensowne ścieżki migracji na Linux’a:
- ktoś instaluje mi system, konfiguruje pod moje gusta i potrzeby, wprowadza w podstawy, zapewnia wsparcie;
- sam zmagam się z tematem, stopniowo zdobywając wiedzę i wykazując się cierpliwością oraz samozaparciem.
Skoro user odpadł, nie walczył, to dobrze się stało, że wrócił do ‘jedynie słusznego pionu’. Jak chcesz zmienić system, to powód sam się znajdzie.
EDIT-20191022-1555 … już widzę obrazki … Skoro, to jest Xfce, to zapewne i LightDM, ale nie wygląda mi, to na LightDM. Nie wiem. Może problem z odświeżaniem zawartości ekranu (sterowniki), może problem ze strony LightDM, albo nie zaktualizowany system. Nie przypominam sobie, abym coś takiego widział. Może ktoś będzie miał jakiś pomysł.
EDIT-20191022-1656 … @Ksen, ponieważ jest jakiś problem z widocznością obrazków w Twoim poście, zamieniłem osadzenie na zwykłe link’i.
EDIT-20191022-1700 … a może problem z widocznością pola z hasłem, podczas logowania, to problem ze stylem?