Nie rozumiem tego “na klawiaturze pod tyldą, nad TABem” - a jak ja mam klawiaturę francuską AZERTY i nad TAB mam œ Œ “ ”
Klawiatura moja wygląda tak jak na zamieszczonym zrzucie
@ UltherEgo pod klawiszem, który wskazałeś i nadrukowaną na dole (po lewej stronie) standardowo są dwa znaki œ Œ (do pisania słowa serce po francusku “cœur” ) a i mnie dodatkowo z prawym ALT “ ”
To formatowanie można uzyskać wpisując w kwadratowych nawiasach słowo code a na końcu to samo w nawiasach kwadratowych ale poprzedzone przed code “/” slashem tu wpisujemy tekst lub polecenie
Masz dość egzotyczną klawiaturę - przynajmniej w tej części Europy. Znak, o którym mowa, jest na Twojej ilustracji na klawiszu 7 (cyfra siedem) i wygląda jak pochylony w złą stronę apostrof.
To nie jest egzotyczna klawiatura tylko francuska AZERTY, dla mnie jest niezbędna - bo ucząc się/nauczając francuskiego jest wygodne posiadanie takiej właśnie klawiatury używanej we Francji. Dzięki za podpowiedź. To nie apostrof źle skierowany -ale akcent zamieszczany nad literami à è ù (wciskamy prawy ALT i ten znak akcentu a następnie literę i mamy litery z akcentem (accent grave) np. pisząc “rue Jean Jaurès”. We francuskim akcent w lewo zamiast w prawo jest błędem ortograficznym. W języku francuskim są jeszcze ö (o z dwiema kropkami) ô (o z accent circonflexe czyli czapka chińską) i litera ç (czytana są)
Sorry za rozpisanie się - ale chciałem wyjaśnić. Klawiatura może i egzotyczna ale już się przyzwyczaiłem. Ponoć czeska klawiatura - to dopiero …