Jądro + Kilka innych pytań

Dziękuje koledze napcok za wyrozumiałość. Chciałbym, żeby to był mój indywidualny ogólny temat, żebym mógł w nim zadawać różne podstawowe pytania. Szkoda było by zaśmiecać forum poszczególnymi bzdurami. Dodam że jestem windowsiarzem ale że lubie poznawać inne strony swiata
IT, instaluję od czasu do czasu rózne dystrybucje linuksa przegladam w różnym zakresie, ale wiele rzeczy nawet podstawowych na temat linuksa nie wiem. Nawet kupiłem sobie osobnego laptopa do testów, żeby głównego nie spiepszyć przy róznych kombinacjach. Dodam że z Manjaro jestem najdłużej, bardzo mi sie spodobał i bede raczej zadawał sporo pytań, może nawet dla Was to będą banały.

Wróćmy do tematu.

1. Jak doinstalować jądra linuksa?
    1.1. Co mi daje zmiana/korzystanie z innego jądra?

2. Dolphin na xfce?
    w tym temacie Fiszek pyta o Doplhin będzie działał na Xfce?
    A Tomek Dolphin odpowiada:będzie działał na XFCE, ale będzie wymagał ściągnięcia sporej ilości zależności z KDE. Tak więc odradzam.
    Dlatego ja zadałem to pytanie. Tak wiec nie rozumiem odpowiedzi Tomka że odradza.

3. Nowe pytanie. Jak to jest z pakietami z rożnych dystrybucji, np. debian/ubuntu korzysta z .deb suse z .rpm. Czy da sie odpalić i żeby działał poprawnie pakiet np. .rpm na manjaro albo .deb. Mam na mysli zwykłego człowieka nie programistę. Bo np. jeden chciałbym odpalić pewien program ale jego nie ma w .pkg.tar.xz.