Brak polskich znakow przy wypelnianiu formularza pdf. Nie moge zainstalowac pakietow jezykowych

Czesc,
mam problem z instalacja pakietow jezykowych. Po kliknieciu opcji ‘‘Zainstaluj pakiety’’, wyskakuje error. W zakladce ‘‘Zainstalowano pakiety jezykowe’’ jest pusto. Nie moge przez to wypelnic prawidlowo formularza, bo po kliknieciu opcji ‘‘Pokaz formularze’’ polskie znaki znikaja. Pobieralem rozne inne programy i tam probowalem wypelnic pdf-a, ale jest caly czas ten sam problem.

Pozdrawiam
Pawel

To może zainstaluj je sam za pomocą pamaca

Przede wszystkim, jaki błąd się pojawia. Podaj pełną treść komunikatu – to, co widać na screenie to tylko niewielki fragment całości. Poza tym możesz spróbować zainstalować te pakiety przez pamaca, chociaż skoro wcześniej się pojawiły błędy, to tutaj też pewnie się pojawią – to gui to tylko nakładka graficzna na pamaca (lub pacmana), jedyne co dodatkowo robi, to automatycznie wykrywa czy do zainstalowanych w systemie programów są dostępne pakiety językowe (to jak widać po screenie działa, zawodzi etap instalacji).

Dobra udalo sie zainstalowac pakiety za pomoca pamac, ale nadal problem z wypelnieniem formularza wystepuje. Polskie znaki mi znikaja.
Nawet gdy pobieram juz wypelniony formularz z polskimi znakami z Mozilli, to i tak po otwarciu w dowolnym programie do odczytywania pdf znikaja.

Jesli chcecie, mozecie sprawdzic u siebie. Tutaj link do formularza
https://oke.wroc.pl/wp-content/uploads/library/File/pdfy/Zal1a.pdf

Faktycznie, dość nietypowy ten plik, polskie znaki działają, ale… tylko w Firefoxie. W Okularze, LibreOffice Draw czy innych przeglądarkach. Choć w Okularze je widać, póki mam włączone formularze (jak je wyłączę to znikają) – jednak jeśli zapiszę plik, to w Firefoksie polskie znaki pokazują się bez problemu. Pozostaje więc, przynajmniej w tym przypadku, skorzystać z FF.

Dobrze, jestem wdzieczny za odpowiedzi. :wink:

Pozdrawiam.

Sprawdził bym:

  • użyty font;
  • konfigurację pdf’a - nie mam doświadczeń z formularzami i nie będę go ściągał (bo nie), więc nie wiem jak, to tam wygląda, ale chodzi mi o wbudowane fonty (wszystkie znaki, użyte).

Testowałeś w LibreOffice?

@ygdy
dodałbym do /etc/locale.conf taką zawartość:

LANG=pl_PL.UTF-8
LC_ALL=pl_PL.UTF-8
LC_NAME=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE=pl_PL.UTF-8
LC_PAPER=pl_PL.UTF-8
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8

bo jak znam życie nie wszystko masz ( bo w standardzie jest połowa tego )

po operacji zalecany reboot


stosują to odkąd siedzę na linux ( od 2007 ) i nigdy nie miałem problemów z polską czcionką…

Instalacja z czerwca ub. roku, środowisko Budgie, locale.conf bez modyfikacji.
Brakujące pozycje (obecne u @LinGruby):

LC_ALL=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8

Rzeczywiscie w pliku ‘‘locale.conf’’ bylo tylko: ‘‘LANG=pl_PL.UTF-8’’, ale po wklejeniu tego co napisales i reboocie nic sie nie zmienilo.

Posprawdzalem wszelkie mozliwe ustawienia pdf w okularze. W LibreOffice, a wlasciwie w LibreDraw, bo tylko tam mozna to zrobic, tez sprawdzalem czy sie uda i nic.

PDF mozna znalezc na oficjalnej stronie okregowej komisji egzaminacyjnej we Wroclawiu, jesli ktos boi sie pobrac formularz z linku ze wzgledu na wirusy, i samemu poglowkowac. Ja juz chyba wszystko posprawdzalem, jesli chodzi o ustawienia programow do odczytywania pdf.

W przypadku Plasmy warto dodać te wpisy także do ~/.config/plasma-localerc.

Dodalem, nadal problem nierozwiazany. :laughing:

Pobierać nie strach, ale w życiu nie wypełniłem jakiegokolwiek formularza w pdf’ie, więc nie widzę sensu oglądać, bo mogę służyć tylko doświadczeniem ogólnym.

Co jeszcze można? Można sprawdzić na live jakiejś innej dystrybucji (najlepiej kilku mainstream’owych) i pod Windows’ami. Można efektami podzielić się z nami i wystawcą formularza - trzeba serio brać pod uwagę, że problem leży w pliku.

@ygdy
napiszę tylko tyle LibreOffice Draw poprawnie edytuje i zapisuje polską czcionkę:

potem to samo otworzone w qpdfview

więc osobiście zastanawiam się w czym problem?


tyle ode mnie w temacie


dodam że żadne cukierkowe WM ( może się narażę innym )

┌─┤lingruby at spectrwm├──┤pon 01 lut 2021 ─ 053959├──┤~├─
└─┤1305├──┤0├─ % neo
                   -`                    lingruby@spectrwm 
                  .o+`                   ----------------- 
                 `ooo/                   OS: Arch Linux x86_64 
                `+oooo:                  Host: Aspire E5-571 V1.32 
               `+oooooo:                 Kernel: 5.10.11.ll67-1-lingruby 
               -+oooooo+:                Uptime: 1 day, 6 hours, 15 mins 
             `/:-:++oooo+:               Packages: 1394 (pacman) 
            `/++++/+++++++:              Shell: zsh 5.8 
           `/++++++++++++++:             Resolution: 1366x768, 1920x1080 
          `/+++ooooooooooooo/`           WM: spectrwm 
         ./ooosssso++osssssso+`          Theme: LinGruby_spectrwm [GTK2/3] 
        .oossssso-````/ossssss+`         Icons: LinGruby_spectrwm [GTK2/3] 
       -osssssso.      :ssssssso.        Terminal: kitty 
      :osssssss/        osssso+++.       Terminal Font: Hack 9.0 
     /ossssssss/        +ssssooo/-       CPU: Intel i3-4005U (4) @ 1.700GHz 
   `/ossssso+/:-        -:/+osssso+-     GPU: Intel Haswell-ULT 
  `+sso+:-`                 `.-/+oso:    Memory: 6251MiB / 15933MiB 
 `++:.                           `-/+/
 .`                                 `/                           


┌─┤lingruby at spectrwm├──┤pon 01 lut 2021 ─ 054007├──┤~├─
└─┤1306├──┤0├─ % 

Cukierki nie mają tutaj nic do rzeczy. Zarówno cukierki, jak i razowy chleb mogą być spleśniałe. Problematyczną jakość może również mieć, któryś ze składników końcowego produktu.

@LinGruby, jeżeli u Ciebie działa, to tym bardziej - @ygdy - warto sprawdzić na innym distro, a wcześniej przeprowadzić prostszą operację: tworzysz nowego user’a i na nim testujesz, aby wyeliminować/potwiertdzić problemy z konfiguracją Twojego użytkownika.

@azja
wiedziałem że się narażę :slight_smile:
ale to tak tylko było pro forma na czym testowałem…


( a tak poza protokołem naprawdę nie lubię nie znoszę cukierków, dla mnie mogły by nie istnieć nawet jak coś słodzę to przysłowiowe 3 ziarenka, a większości to gorzkie piję… )

@LinGruby, mógłbym - mając odrobinę złej woli - sądzić, że masz rozbuchane ego, uważając, że każda uwaga dotyczy Ciebie osobiście i służy zwalczaniu Twojej osoby. Ale nie mam i traktuję, to jako nieporozumienie i spieszę z wyjaśnieniami:
mój wpis był zdecydowanie ad vocem, a cukierki i chleb, to ukłon w Twoim kierunku, bo uznałem, że warto rozwinąć - mające potencjał - Twoje porównanie funkcjonalności środowiska graficznego, do bezwartościowych (z punktu widzenia wartości odżywczych) słodyczy. Dalszy ciąg mojego wpisu świadczy o tym, że doceniłem informację od Ciebie i potraktowałem ją jako pewną i godną zaufania.

Ot, tyle.

1 polubienie

No dobrze, z wpisywaniem polskich znakow nie ma problemu w LibreDraw jak i w okularze, ale gdy zapisze wypelniony formularz z polskimi znakami i probuje go otworzyc w LibreDraw, dzieje sie cos takiego (1) - polskie znaki znikaja. Podobnie jak w okularze, gdy odznacze opcje ‘‘Pokaz formularze’’, by tekst wpasowal sie ladnie w miejsca, gdzie zostal wpisany. A w LibreDraw, gdy otworze pusty dokument to wypelnianie go staje sie problematyczne, bo nie da sie wspolpracowac z formularzem i gdy wpisuje tekst to nie wpasowuje sie w ‘‘kwadraciki’’ (2). Dlatego wolalbym, zeby to dzialalo jak nalezy.

Chcialem normalnie pobrac ten dokument, wypelnic go, zapisac bez problemu i wyslac na maila. A tu takie rzeczy sie dzieja. Glownie chodzilo mi o ten problem i nie wiem jak sie z nim uporac.

Z lewej dokument, ktory wypelniam przy wlaczonej opcji ‘‘Pokaz formularze’’, a z prawej ten sam, tyle ze otworzony po zapisie. Co sie dzieje z polskimi znakami?

Jutro odpale VM i sprawdze na zwyklym Ubuntu.

@ygdy osobiście pobrałem go jw. wypełniłem polską czcionką, bodaj wyeksportowałem jako .pdf nawet wręcz zastąpiłem oryginał i potem otworzyłem w LibreOffice Draw zero problemów i dla pewności otworzyłem jeszcze qpdfview tak dla sprawdzenia…

ale ten ss z LibreOffice Draw to jest już po zapisaniu i ponownym otwarciu…

zwróć uwagę że wypełniasz wszystko DUŻYMI literami ( masz tam nawet w opisie, fakt pisze o odręcznym piśmie ale sądzę że w tym przypadku może to i tyczy się wypełnianie przez kompa… )

jak dla mnie olej Okular i skup się na LibreOffice Draw jak pisałem wcześniej wypełniłem wyeksportowałem do .pdf i ponownie otworzyłem ( zero problemów )

forum.manjaro.pl - polskie wsparcie Manjaro. Hostowane przez: vpsadmin - hosting Discourse