mam laptopa dell wpiętego w stację dokującą. Korzystam z zewnętrznego monitora. Kiedyś mogłem bez problemu uruchomić laptop z zamkniętą pokrywą i od razu widziałem poprawnie obraz na zewnętrznym monitorze. Od którejś wersji Manjaro to się skończyło. Teraz żeby móc zobaczyć właściwy pulpit muszę od początku uruchamiać wpięty do stacji roboczej laptop z otwartą klapą. Jeśli tego nie zrobię to po uruchomieniu widzę jakiś inny, niepełny pulpit, bez dolnego paska i z zupełnie inaczej ułożonymi ikonami i inną tapetą. Czy jest na to jakaś rada? Używam najnowszego KDE.
Nie używam KDE, więc palcem nie pokażę, ale wygląda, to na zarządzanie monitorami (np. główny, domyślny?). Na początek, znajdź i sprawdź w ustawieniach opcje z tym związane.
Tyle, że ta opcja dotyczy zachowania działającego systemu, gdy zamykasz pokrywę, a nie boot’owania. Ale znając trochę życie i kilku programistów, nie zdziwiłbym się, gdyby zadziałało.
@spirit.of.nikopol, to, że z takimi ustawieniami u Ciebie zachowuje się w sposób przez Ciebie oczekiwany, to nie znaczy, że opcja dotycząca pokrywy cokolwiek tutaj robi. Podtrzymuję swoją opinię, że dotyczy ona reakcji uruchomionego systemu na zamknięcie notebook’a.
Może i masz rację, nie będę się sprzeczał . Dodam tylko jeszcze, że w ustawieniach wyświetlania mam na stałe przekierowanie na zewnętrzny monitor, rzecz jasna.
Ustawienia wyświetlania wyglądają tak:
No właśnie, a co to znaczy na stałe? Uruchamiam laptopa z zamkniętą pokrywą i nie łapie mi od początku ekran zewnętrzny. To znaczy łapie ale z jakimiś dziwnymi ustawieniami - nie tym pulpitem jak na laptopie…
Na stałe tzn. jak na powyższym zdjęciu. W moim przypadku jest to HP LP475 podłączony przez HDMI. Pulpit po uruchomieniu na monitorze zewnętrznym wygląda tak :
Sprawdź komendą xrandr jak nazywają się monitory u Ciebie.
Następnie stwórz skrypt drugiMonitor.sh, nadaj mu prawa wykonywania i dopisz do listy programów uruchamianych przy starcie systemu (Menu >Ustawienia >Sesja i uruchamianie >Uruchamiane programy ).
Skrypt, zakładając, że u Ciebie monitory będą miały nazwy HDMI1 i VGA1, będzie wyglądać tak:
#!/bin/bash
#_aby na obu monitach było wstępnie to samo
xrandr --output HDMI1 --auto --output VGA1 --auto --same-as HDMI1
#_zostaje włączony tylko jeden monitor
xrandr --output HDMI1 --auto --output VGA1 --off