Witam właśnie wymieniłem pasty termoprzewodzące w lapku i tak siedzę grzebę po necie i tak cicho że aż boli i wentylator się nie kręci.
Myślałem że coś spaprałem ale przeszedłem na WIndows10 i tam z miejsca wentylator się włącza. Więc moje pytanie czy Manjaro odpala wentylator przy jakiejś temperaturze czy coś jednak spaprałem
Jak ci nie pasuje, to możesz sobie ustawić, żeby wiatraki cały czas pracowały na pełnych obrotach
A tak serio, podejrzewam, że przy tak niskich temperaturach wystarcza samo chłodzenie pasywne. Dobrze by było mieć porównanie temperatur z Windowsa. Najprawdopodobniej temperatury, w jakich wentylatory zaczynają pracować, masz zdefiniowane w biosie (o ile nie korzystasz z żadnych programów do ich kontroli).
40 stopni, to nie jest wysoka temperatura, więc podejrzewam, że Windows’y osiągają ją zanim pojawi się ekran logowania. Szczególnie, jeżeli instalacja jest w miarę standardowa: z mnóstwem zbędnych service’ów, aktualizacjami, antywirusem, shitware’m producenta komputera - wszystko, to rozpycha się łokciami, aby tylko zwrócić na siebie uwagę procesora.
OT: wiem, że czepiam się, ale to jedna z moich życiowych misji, więc muszę zwrócić uwagę, że wiatrak stoi w polu, a w komp’ie kręci się wentylator