Witam,
po ostatnich aktualizacjach przy próbie uruchomienia systemu na virtualbox otrzymuję komunikat:
Mam zainstalowany kernel 5.15 oraz linux 515-virtualbox-host-modules
Wczesniej wszystko działało…
Witam,
po ostatnich aktualizacjach przy próbie uruchomienia systemu na virtualbox otrzymuję komunikat:
Prawdopodobnie nie masz zainstalowanego właściwego dla wersji Extension Pack. Ściągnij go ze strony VirtualBoksa i zainstaluj komendą sudo VBoxManage extpack install --replace Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-XXX.vbox-extpack
, gdzie XXX to nr wersji właściwej dla Twojego VirtualBoksa. Zrób to w katalogu, gdzie masz zainstalowanego VB albo z pełną ścieżką dostępu. Teoretycznie wystarczy dwuklik na pakiecie Extension Pack, ale z tym różnie bywa.
U mnie taki błąd pojawia się często gdy pakiet virtualbox-ext-oracle
(obecnie w wersji 6.1.32 z AUR) ma wyższą wersję niż pakiety z systemu (6.1.30).
Rozwiązaniem jest instalacja poprzedniej wersji tego pakietu.
sudo downgrade virtualbox-ext-oracle
Dzięki za podpowiedź.
Kiedy wpisuję podaną przez Ciebie komendę otrzymuję w odpowiedzi:
sudo: downgrade: nie znaleziono polecenia
Aby używać downgrade
trzeba je najpierw zbudować AUR (en) - downgrade
Pakiet downgrade
jest w systemie Manjaro (w community).
No to mamy ciąg dalszy…
Downgrading from A.L.A. is disabled on the stable bran
ch. To override this behavior, set DOWNGRADE_FROM_ALA
to 1 .
See https://archived-wiki.manjaro.org/index.php?title=
Using_Downgrade for more details.
No results found
Nie można obniżyć poziomu virtualbox-ext-oracle
Co robić?
Bo kiedy piszę:
DOWNGRADE_FROM_ALA to 1
to mam:
zsh: correct ‘to’ to ‘top’ [nyae]?
To powinno pomóc (, zakładając, że miałeś wcześniej zainstalowaną wersję pakietu virtualbox-ext-oracle
, która obecnie znajduje się w /var/cache/pacman/pkg/
).
sudo DOWNGRADE_FROM_ALA=1 downgrade virtualbox-ext-oracle
Walczymy dalej?
sudo DOWNGRADE_FROM_ALA=1 downgrade virtualbox-ext-oracle
[sudo] hasło użytkownika:
No results found
Nie można obniżyć poziomu virtualbox-ext-oracle
virtualbox-ext-oracle jest w wersji 6.1.32-1
Aha, no i znalazłem jeszcze coś takiego: Virtualbox-ext-oracle 6.1.28-1 - #2 by xabbu - Deutsch - Manjaro Linux Forum
ale nie do końca to rozumiem…
downgrade
nie działa z pakietami z AUR. Tu trzeba podejść sposobem Podam jak ja bym to zrobił.
vboxmanage --version
– przyda się później. Aktualna wersja w Manjaro to 6.1.30
git clone https://aur.archlinux.org/virtualbox-ext-oracle.git
cd virtualbox-ext-oracle
6.1.30
, w tym wypadku jest to 380b1d1
git log --oneline
git checkout 380b1d1
makepkg -si
virtualbox-ext-oracle
jeśli wersja pakietu jest różna niż wersja Virtualboxa obecna w systemie. Aktualizuję ten pakiet tylko wtedy, gdy pojawia się aktualizacja Virtualboxa.Zrobiłem tak, jak napisałeś. Jednak nadal nie mogę uruchomić Virtualbox’a. Ten sam komunikat błędu.
To oznacza jedno: Extension Pack, który masz w systemie pochodzi z obcego źródła – odinstaluj wpierw to obce ciało (ten przykład z dołu powinien pomóc) i powtórz operację.
@Tomek
Pakiet downgrade
działa także na pakietach z cache Pacmana ( /var/cache/pacman/pkg/
), więc jeśli wcześniej pakiety z AUR były tam przenoszone (budowane np. za pomocą Pamac i włączonej opcji “Zachowaj zbudowane pakiety”), to degradacja pakietu powinna się udać.
Jeśli chodzi o virtualbox-ext-oracle
, to z moich obserwacji w ok 40-50% przypadków aktualizacje tego pakietu z wyższą wersją nie gryzą się z pakietami virtualbox
z niższymi wersjami.
Dzięki, teraz zadziałało! A jak zaznaczyć, żeby nie aktualizować virtualbox-ext-oracle
?
Edytujesz plik /etc/pacman.conf, np.:
sudo gedit /etc/pacman.conf
W linii wpisujesz pakiety do zignorowania rozdzielone spacją:
IgnorePkg = virtualbox-ext-oracle
Dzięki. Działa!
Racja, moje przeoczenie. Mam tę opcję wyłączoną, więc trochę za szybko założyłem, że się nie da, bo u mnie nie działa