Witam. Skopiowałem na pendrive plik z zakładkami do przeglądarki. Po ponownym włożeniu pendriva do kompa już tylko prosi o format. Sprawdziłem kilka programów, które są płatne w pro i można darmowo odzyskac jedynie 500mb. Jest jakiś sposób na linuksie, aby odzyskać te dane w darmowy sposób?
Jest kilka darmowych narzędzi, ale gwarancji, że się uda wszystko odzyskać nikt ci nie da nawet z płatnymi programami
Tzn opisałem sytuację z windowsa. Pod linuksem pena nie widać w eksploratorze, ale w zarządzaj partycjami go widać. Jednak jest tam napisane, że nie znaleziono poprawnej tablicy partycji. Programy pod windowsem wszystko odzyskały, ale aby to pobrać trzeba pro. Czytałem o jakimś rozwiązaniu z rufusem, ale nie wiem o co tam chodzi. Sprawdze to z ArchWiki.
Kierując się opiniami innych użytkowników spróbowałbym najpierw TestDisk (w systemie), a potem R-Studio (pakiet w wersji darmowej z ograniczeniami, z AUR). A potem R-Linux (z dużą popularnością w AUR) i ewentualnie popróbowałbym inne pakiety.
Choć jak napisał @Tomek, nie wiadomo (co padło i ) co oraz czym się uda odzyskać. Pamiętam, gdy swego czasu miałem jakąś poważniejszą awarię, to udało mi się odzyskać znaczną cześć utraconych danych, choć dane odzyskane przez poszczególne programy nie pokrywały się. Dlatego, nie zrażaj się, gdy jeden program pozwoli Ci odzyskać tylko jaką cześć danych, bo być może inny pozwoli Ci odzyskać inne dane.
Na razie użyłem photorec i sporo odzyskałem, ale tworzy foldery, których nie mogę usunąć. Nadaję im uprawnienia do zapisu, ale dalej się nie da. chyba ze coś źle robię. a robię tak. chmod u=rwx /home/kiniu1red442/Pictures/recup_dir.1. I też trochę czasu by to trwało. Można wszystkim na raz nadać uprawnienia?
Oczywiście, że można, dodaj flagę recursive