Usypianie dysków

Tak naprawdę to nie wiem kiedy to się zmieniło, ale teraz zauważyłem, że dyski zewnętrzne hdd przestały się usypiać mimo ustawionych parametrów w `hdparm`. Poczytałem o hd-idle, ale on jest w AUR i nie wiem czy iść w tym kierunku. Może szanowni koledzy mający doświadczenie coś podpowiedzą.

Nie doradzę, od lat nie miałem dysku HDD, ale zwróciłbym uwagę na dwie rzeczy

1. wszędzie gdzie spojrzę w tematy usypiania dysków widzę ostrzeżenia, że dyski nie lubią jak się je często usypia i wybudza – może by tak z tego zrezygnować :wink:
  2. może coś w tle robi ciągłe odczyty i zapisy? Jakieś indeksowanie plików, monitoring, program trzymający dane na tym właśnie dysku itp. To może skutecznie zapobiegać uśpieniu dysku.

Ad1. te podpięte do laptopa multimedialnego to działają tylko jak jest włączony więc mogą ewentualnie sobie działać. Te podpięte pod serwer domowy wolałbym aby się usypiały bo “zakręcą” się na śmierć :wink:

Ad2. Z tych serwerowych jeden jest wybudzany co jakiś czas bo robią się kopie zapasowe różnych folderów, ale to 2 razy dziennie, a drugi to tylko sporadycznie używany. Tak jak wcześniej napisałem wolałbym aby te akurat się usypiały.

No istotna jest kwestia, jak czesto mają być usypiane i wybudzane, bo to wybudzenie jest bardziej szkodliwe aniżeli praca ciągła. Poza tym hdd swą żywotnością gniecie SSD. Te padaki z lat 90 dziś pozwalają się uruchamiać. Ze zgrzytem, szczękiem, ale rusza i kręci :smiley: