Jak sprawdzic czy mam mikrofon wbudowany w lapku?
I jak go uruchomic? Probowalem cos nagrac przy pomocy audacity i lipa.
W dokumentacji twojego laptopa, w ustawieniach systemowych (zależnie od posiadanego DE), w alsamixer
, w Audacity (Pomoc > Diagnostyka > Informacje o urządzeniu…) i w wielu innych miejscach. W laptopach głośniki zwykle odpowiadają również za nagrywanie dźwięku.
Sprawdź ustawienia dźwięku w ustawieniach systemowych. Jeśli takowych nie ma (lub nie działają) sprawdź stan suwaków w alsamixer
, możesz też skorzystać z pavucontrol.
z audacity
Nic mi to nie mowi, czy mam mikro wbudowany czy nie.
Na liście są urządzenia nagrywające, więc tak, masz mikrofon. Powinieneś sprawdzić ustawienia w alsamixer
– być może mikrofon jest wyciszony.
No wyglada ze nie
https://imgur.com/Q41n972.png
- NIe opowiedziałeś jakie masz środowisko graficzne i czy zainstalowane tam programy audio widzą mikrofon.
- Nie powiedziałeś czy zainstalowałeś
pavucontrol
i czy on widzi mikrofon. - W
alsamixer
wciśnijF6
zobacz jekie masz tam możliwości iInternal Mic
, jak u mnie jest wbudowanym. Jak podłączę słuchawki z mikrofonem to przełącza się naMic Boost
1 xfce i czy widza mikrofon nie wiem co mam odpisac
2 pavu mam i takie cos pokazuje:
3 jak zrobie tak to mam internal zmutowany mm, wiec daje m zeby bylo 00 ale dalej nic nie moge nagrac ;/ Mimo ze na tym pierwszym screenie pokazuje juz glosnosc mikrofonu
Jak na razie wszystko wygląda w porządku (może poza głośnością, według mnie jest za cicho). Pokaż jeszcze, co masz w zakładce konfiguracja. Przetestuj też czy pavucontrol wykrywa dźwięk mikrofonu – jeśli podczas mówienia do komputera pasek pod wewnętrznym mikrofonem w zakładce Urządzenia wejściowe będzie się poruszał, to wszystko jest ok.
Może to być również kwestia ustawień Audacity czy innych programów do nagrywania – być może biorą dźwięk nie z tego urządzenia co trzeba – chociaż zwykle domyślne ustawienia są najlepsze
nie działa
pasek nie porusza sie
(cos mnie trafia juz ;))
@Pan_Panan Sprawdź alsamixer
według zaleceń @aquila.
Jeśli alsamixer
nie wykryje mikrofonu, to mamy problem ze sterownikami, albo samym mikrofonem.
Zaś jeśli alsamixer
wykryje urządzenie i go włączysz, będzie potrzebny restart PC, aby pavucontrol
, mógł odnaleźć urządzenie (przeładować ustawienia, czasem wylogowanie nie pomaga). Jeśli odnajdzie ale po restarcie “nie utrzyma” ustawień, będzie konieczne wykonanie polecenia ‘alsactl store’.
Czy obrazując to:
Sprawdzamy `alsamixer’ F5 następnie F6 - wybieramy szukanego podzespołu, w którym znajduje się ustawienie mikrofonu. Na zdjęciu @aquila widzimy że pod zerem (0) znajduje się HDMI (ustawienia monitora, telewizora). Pod jedynką (1) ustawienia karty dźwiękowej.
Wykryło:
- Włączamy poprzez wciśnięcie “M” i podbijamy lekko do góry. Wychodzimy.
- Wpisujemy
sudo alsactl store
- nie pamiętam czy wymaga uprawnień sudo, czy też nie. - Restart PC.
- Sprawdzamy pavucontrol
Wykryto ale po restarcie dalej nie widać w pavucontrol.
- Włączamy poprzez wciśnięcie “M” i podbijamy lekko do góry. Wychodzimy.
- Wpisujemy
alsactl --file ~/.config/asound.state store
. - Do autostartu dodajemy
alsactl --file ~/.config/asound.state restore
. - Restart PC i sprawdzamy
pavucontrol
Nie wykryło:
- Sprawdź w
manjaro-settings-manager
czy masz zainstalowane sterowniki, jeśli nie doinstaluj. Jeśli tak, to spróbuj zmienić na zamknięte, ewentualnie inne. - Będzie konieczne sprawdzenie w googlach informacji o karcie dźwiękowej i konfiguracji w manjaro.