Witam wszystkich. Jestem tu pierwszy raz chociaż używam Manjaro od kilku lat. Nie wgryzałem się zbytnio w temat samej dystrybucji choć linux-y “wpadają” na mnie z różnych okazji. Windowsa wywaliłem już dawno ale… Otóż po zakupie nowego tv zaszła konieczność posortowania kanałów i Tizen w Samsungu pozwala to zrobić tylko w ograniczonym zakresie. Np. nie mogę zmienić przypisanych przez operatora kablówki numerów kanałów. Z tego co znalazłem w necie jest program ChanSort uruchamiany w windows. Programu nie trzeba instalować tylko uruchomić plik .exe zawarty w katalogu głównym programu. I tu jest problem. Uruchamiając ten plik przez wina wywala mi takie okno
Może ktoś już się z tym zetknął, może ktoś wyjaśni o co chodzi? A może wyważam otwarte drzwi i jest jakiś linuxowy odpowiednik tego programu? A może jest jakaś inna metoda?
Oczywiście. Co prawda instalowałem komponenty wine z instalatora graficznego bo przecież apt nie ma w Manjaro a nie wiem czy jest Pacmanie. dotnet48 też pobrałem, przebrnąłem przez mnóstwo okienek ostrzegawczo-informacyjnych i nic. Ciągle ten sam komunikat przy próbie uruchomienia pliku chansort.exe.
Wiesz, generalnie ten program działa pod np. windows 10. Musiałem wziąć kompa żony i to zrobić bo mi żyć by nie dała.
Tylko nie daje mi spokoju to, że nie mogę go uruchomić pod linux-em. Zainstalowałem pod mintem irfanview, Rufus też się uruchamia a tu utknąłem.
Jeszcze raz powtórzę procedurę na Mincie i zobaczymy co będzie.
Ha! Na LinuxMint ruszyło! Może Manjaro nie da rady???