Tablet Wacom Bamboo - wyłączenie touch

Cześć.
Mam upierdliwy problem z tabletem. Chcę totalnie wyłączyć funkcję dotyku, która przeszkadza mojemu dziecku z korzystania z tabletu. Nie udaje mi się tego zrobić na jej i na moim komputerze (tu i tam świeżutkie Manjaro).
Próbowałem xsetwacom, xinput, utworzenie pliku 99-wacom.conf w etc/X11/xorg.conf.d . Instalacja GUI wacomtablet gdzie jest niby opcja wyłączenia touch też nic nie dała.
Generalnie obsługą tabletu od początku zarządza libwacom. Może jakoś go wyłączyć?
Zainstalowałem OpenDriverTablet ale on nie widzi tabletu. Może problem w tym, że to jest flatpak. Boję się instalować AUR’y.

libwacom-list-local-devices                                                                                                                                                ✔ 
devices:
  - name: 'Wacom Bamboo Pen & Touch (2+FG)'
    bus: 'usb'
    vid: 0x056a
    pid: 0x00d6
    nodes: 
      - /dev/input/event20: 'Wacom BambooPT 2FG 4x5 Pad'
      - /dev/input/event19: 'Wacom BambooPT 2FG 4x5 Finger'
      - /dev/input/event13: 'Wacom BambooPT 2FG 4x5 Pen'
    styli:
      - id: 0xffffe
        vid: 0x0000
        name: 'General Pen Eraser'
        type: 'general'
        axes: ['x', 'y' , 'tilt', 'distance', 'pressure']
        buttons: 2
        is_eraser: 'true'
        eraser_type: 'invert'
      - id: 0xfffff
        vid: 0x0000
        name: 'General Pen'
        type: 'general'
        axes: ['x', 'y' , 'tilt', 'distance', 'pressure']
        buttons: 2
        erasers: [0xffffe]

2 dość istotnie pytania:

1. jakie DE - KDE, Gnome czy inne cudo
  2. X11 czy Wayland

Racja. KDE + X11. Jądro 6.14.

Co ciekawe na mincie z cinammonem i jądrem 6.8 xsetwacom działa poprawnie.

Hmm, możesz spróbować wyłączyć dotyk przez xinput, zdaje się, że to ma wyższy priorytet niż xsetwacom. No skoro to KDE to całkiem możliwe, że że wykrywa ci go jako touchpad czy ekran dotykowy - są od tego osobne zakładki w ustawieniach systemowych - zajrzałbym czy tam nie ma jakichś dodatkowych możliwości (choć część może być dostępna tylko pod Waylandem) :wink:

Z xinput miałem taki problem, że wyłączył za dużo a potem nie byłem w stanie go przywrócić. Po restarcie nie wrócił do poprzedniego stanu, enable nic nie dawało. Jako, że nie miałem wtedy czasu a system był świeżutki to postawiłem Manjaro na nowo. Teraz do lęku przed AUR’ami doklejam strach przed xinput.