Ostatnio steam przestał mi aktualizować gry (wersja z repo Manjaro), podczas pobierania aktualizacji pojawia się błąd brak manifestu. Próbowałem naprawiać dysk w ustawieniach steam i czyścić pamięć podręczną. Przeinstalowanie gry nie pomogło, przy ponownej instalacji ten sam błąd. Zainstalowałem steam z flatpaka i zainstalowałem grę w domyślnym folderze. Uruchomiła się. Następnie dodałem kolejną lokalizację (jest to osobny dysk na stałe zamontowany do folderu w katalogu głównym, partycja systemowa i katalog domowy są szyfrowane a ten dysk nie) i przeniosłem grę korzystając z opcji steam na ten dysk i się uruchomiła. Jednak po restarcie żadna gra na tym dysku nie była wykrywana. Przy próbie instalacji pojawia się błąd zapisu na dysku podczas rezerwowania przestrzeni dyskowej. Dysk jest sprawny i zależy mi aby na nim były gry.
3 pytania:
- Masz uprawnienia do zapisu na tym dysku?
- Dysk ma wystarczająco dużo wolnego miejsca aby zainstalować grę?
- Jaki tam jest system plików? NTFS, ext4…
- Tak
- Ma. Tak jak napisałem wyżej gra po przeniesieniu z folderu domyślnego steam działa. Dopiero po restarcie steam pokazuje że na tym dysku nic nie ma.
- ext4
Czyli trzeba podrążyć dalej.
Sprawdzałeś uprawnienia także po restarcie? Niewykluczony jest scenariusz, że w dysku coś chrupnęło i po restarcie przełączył się na tryb tylko do odczytu.
lsblk -o NAME,MOUNTPOINT,FSSIZE,FSUSE%,RO,PARTUUID
cat /etc/fstab
ls -l <punkt-montowania-dysktu>
Sprawdź też czy w katalogu z grami na dysku (katalog steamapps
) znajdują się pliki appmanifest_<game_id>.acf
– de facto to one są odpowiedzialne za to, czy Steam widzi daną grę czy nie.
lsblk -o NAME,MOUNTPOINT,FSSIZE,FSUSE%,RO,PARTUUID
sda 0
└─sda1 /home/przemek/dyski 219G 59% 0 1e5bf1b5-01
cat /etc/fstab
UUID=60571bd0-93fb-44ba-b440-3b791f0b1fd8 /home/przemek/dyski ext4 defaults,noatime 0 2
ls -l
drwxrwxrwx 10 przemek przemek 4096 sie 6 17:25 dyski
W katalogu steamapps jest plik appmanifest_730.acf
Ech, zamiast partuuid powinienem spytać o uuid, ale mniejsza o to, bo wszystko wygląda ok i powinno działać mimo tego, że dałeś punktowi montowania trochę większe uprawnienia niż zwykle się daje (domyślnie jest 755). Nie mam pojęcia gdzie może leżeć problem, poza problemem z dyskiem, które zostały wykluczone, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Być może jest to coś specyficznego dla gry albo dla twojej konfiguracji (choć jest ona w zasadzie identyczna jak moja).
Ten problem ze steam zaczął się jakiś miesiąc temu, wcześniej czyli przez jakieś 2 lata wszystko działało dobrze (ta sama konfiguracja, ten sam sprzęt)
Jak bym przeinstalował Steam, może masz pliki konfiguracyjne uszkodzone.
Ja mam najnowszą wersje Manjaro i najnowszego Steama i wszystko działa ok. Steam mam na dysku systemowym, same gry siedzą na dodatkowym. Instalowanie i aktualizowanie gier działa bez problemów.
Tak swoją drogą, chyba właśnie się natknąłem na ten błąd Miałem potrzebę przerzucenia paru gier na inny dysk (bo Baldur się nie mieścił). W moim przypadku to kwestia nie do końca sprawnego dysku (stykał się z kablem, kabel się nagrzewał i w pewnym momencie padło mi w nim parę sektorów – po naprawieniu tego fakapu od roku jest spokój). Parę gier naprawiłem (wystarczyło przeinstalować), kilku nie tykałem, bo działały (a przynajmniej się uruchamiały i dało się pograć 5 minut) No i teraz wyszło, że gry, których nie ruszałem rzucają ten błąd przy próbie przeprowadzki Tylko u mnie problem jest prosty do rozwiązania – usuń grę i zainstaluj w docelowym miejscu.