[Stable Updates] 2025-04-12 - Kernels, Plasma, Systemd, Mesa, Grub, Wine

2 polubienia

GRUB 2:2.12.r260.gaae2ea619-3się wyłożył nie widzi Windowsa, zapewne na chwilę.

Spróbuj zastosować skrypt Install-grub. Piszą, że może być ryzykowne, ale może zadziała. Musisz oczywiście mieć go zainstalowanego. Dodatkowo w /etc/default/grub aprawdź, czy masz linię

GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false

U mnie ta operacja zmieniła to, że po wpisaniu błędnego hasła zaszyfrowanej partycji grub nie w chodzi do konsoli “odzyskiwania”, tylko grzecznie prosi o podanie prawidłowego hasła. Poza tym widzi wszystkie partycje włącznie z Win (mam dual boot). Przedtem też co prawda widział.
Spróbować nie zaszkodzi.

u mnie jest wszystko oki, to jest świeża instalka manjaro na testy GRUB działał i po aktualizacjii się wywalił tylko tyle. na archu też mi się wywalił ale naprawili, trzeba poczekać na poprawkę :slight_smile:

Gdzieś na forum głównym śmignęła mi informacja, że jeśli system plików Window$ nie jest zamontowany, to grub go nie zobaczy i skrypt grub-install spadnie z rowerka.

@peiner spadłeś z nieba z tą informacją, zamontowałem partycje windowsa (jednorazowo) potem sudo install-grub. wszystko śmiga jest oki xDD :slight_smile:

Warto czytać główne forum, zwłaszcza po aktualizacjach, nawet tych z gałęzi stable. Na właściwy trop może Cie naprowadzić wyszukiwarka w której wpiszesz skrócony opis problemu po angielsku. Zapewne twórcy skryptu nie mają dual-boota i mogli nie przewidzieć takiej sytuacji. Ja też nie mam i nie pamiętam kiedy miałem ostatnio jakiś problem z grubem.

zmyliło mnie to że na archu nie musiałem montować partycji windows a też grub go nie widział no ale naprawili, dzięki za pomoc @peiner :slight_smile: