[Stable Update] 2025-12-08 - 25.1 Anh-Linh Preview

Aktualizacja stable :slight_smile: Ponieważ chwila minęła od poprzedniej aktualizacji to jest sporo zmian – przed aktualizacją radzę zapoznać się z nadchodzącymi zmianami :wink:

2 polubienia

Raz kozie śmierć. Instaluję.:rofl:

zero problemów, kilkunastoletni system dalej działa

2 polubienia

Po aktualizacji wentylator pracuje na bardzo wysokich obrotach. Temperatury procesora i innych elementów niskie.

U mnie mpv przestało odtwarzać filmy. Przy próbie odtworzenia filmu wyskakue:

[wiini@wiini-pc 1]$ mpv Astrid_i_Rafael_S01E01.mp4 
● Video  --vid=1  (h264 1280x720 30 fps) [default]
● Audio  --aid=1  (aac 2ch 44100 Hz 138 kbps) [default]
MESA-INTEL: warning: Ivy Bridge Vulkan support is incomplete
MESA-INTEL: warning: ../mesa-25.3.1/src/intel/vulkan_hasvk/anv_formats.c:790: FINISHME: support more multi-planar formats with DRM modifiers
AO: [pulse] 44100Hz stereo 2ch float
VO: [gpu] 1280x720 yuv420p
[vo/gpu/libplacebo] vkQueueSubmit2: VK_ERROR_UNKNOWN (../src/vulkan/command.c:504)
[vo/gpu/libplacebo] vkQueueSubmit2: VK_ERROR_UNKNOWN (../src/vulkan/command.c:504)

może jakaś dobra dusza podpowie co uczynić aby to naprawić.

Edit:

Zmieniłem jądro na 6.1 i działa dobrze.

A ja ciągle pełen obaw tych gigantów wydawanych w odstępie dłuższego czasu i już nie wiem czy:

yay -SyuN a potem yay -Sua

czy standardowo

sudo pacman -Syu

:man_shrugging:

1 polubienie

@korbenek Witamy na forum :slight_smile:

Ja zazwyczaj używam po prostu:

yay

co jest równoznaczne z yay -Syu

Jeśli chcesz najpierw zaktualizować tylko paczki z repozytoriów (pomijając AUR):

yay -N

Jakkolwiek słabo to brzmi - zainstalowałem a potem zamiast odczekać z rebootem… poszło. Długo by opowiadać dlaczego się tak stało, czułem że coś się stanie złego ale presja czasu i wiele innych

do rzeczy…

Dual-boot wraz z W11

Nie mogę wejść w TTY komendą ctr+Alt+F2 lub kolejne.

Nie wiem czy ze stresu czy nie działa zwyczajnie. GRUB kaput nie wybiorę sobie Manjaro tylko leci od razu do W11.

Tragedia

Szykować pendrive z Manjaro-minimal? Raz w życiu to robiłem

lekko się boję…

Czy jest jakiś poradnik łopatologiczny jak GRUB przywrócić?

Wiem że spod W11 też można sprobować ale oczywiście komenda nie zadziałała u mnie.

Można się śmiać ale coś poradzicie?

Stary poradnik, ale wciąż powinien być aktualny Chroot - przywracanie gruba | manjaro.pl

1 polubienie

Do wykonania bootowalnego pendrive’a doszedłem.

A potem już pod górkę.

może jest klip na YT opisujący ten problem czy za dużo żądam?

ok zrobione, dzięki

W poście ostatniej aktualizacji jest punkt Prepare the update beforehand, gdzie m.in. jest “instrukcja”:

2. Remove all foreign packages
pamac remove $(pamac list --foreign --quiet)

Zastanawiam się czy jest to pomyłka (bo mam ponad 100 takich pakietów i nie mam ochoty się z tym ręcznie bawić, zgodnie z “instrukcją”), czy też ta aktualizacja jest tak skomplikowana, że faktycznie istnieje potrzeba zaorania wszystkiego z AUR i innych źródeł (co podważyłoby moje zaufanie do Manjaro)? Co wy na to?

Wywalanie wszystkiego z AUR to trochę przesada, wydaje mi się, że większość użytkowników instalowała coś z AUR :wink: Proponowałbym ręcznie przejrzeć listę, wykluczyć z niej to czego faktycznie używasz – ot choćby Google Chrome mimo że absolutnie nie polecam tej przeglądarki :face_with_tongue: a resztę usunąć. I na przyszłość po każdej aktualizacji sprawdzać co nowego się tam pojawiło i na bieżąco usuwać. No i aktualizować osobno najpierw rzczeczy z oficjalnych repozytoriów, porządki, aktualizacja rzeczy z AUR – wtedy nic nie ma prawa się popsuć.

Zgadzam się z odpowiedzią @Tomek . Sam nie zastosowałem się do tej instrukcji i aktualizacja zaczęła kompilować pakiet qt5-webengine z AUR, zainstalowany pewnie przy okazji czegoś tam a jak się okazało do niczego obecnie mi nie potrzebny. Po 1,5 h patrzenia na przebieg kompilacji poddałem się i zrobiłem ctrl-c . Na szczęście nie uwaliłem systemu, po restarcie zrobiłem trochę porządku i OS działa. Z AUR trzeba naprawdę ostrożnie…

Miałem podobnie. Pakiet qt5-webengine (wymagany u mnie przez 2 inne pakiety z AUR) jeszcze miesiąc temu był w Extra (i jest ciągle dostępny w ALA), a po usunięciu go z Extra system pobiera go z AUR.
Jednak chyba miałem dużego farta, bo jeszcze wczoraj (sob, 13 gru 2025, 21:37:14) znalazłem alternatywę w AUR - pakiet qt5-webengine-bin (a dziś już go tam nie ma).

To jakiś błąd Vulkana. W pliku konfiguracji możesz zmienić gpu-api np:

gpu-api=opengl

Tu masz więcej info na ten temat.