[Stable Update] 2025-06-23 - Kernels, KDE, Nvidia, Pamac, Wine, Virtualbox,

Kolejna aktualizacja gałęzi stabilnej :heart_eyes:

3 polubienia

A tak długo czekałem na nowe jajko..Po aktualizacji przywitał mnie czarny ekran i brak możliwości wystartowania systemu. Wirtualne konsole również nie działały. Gdy wróciłem do 6.12, system wystartował. Ostatni błąd jaki zauważyłem w logach na 6.15 to :
cze 23 18:30:57 nuc14rvkb kernel: ucsi_acpi USBC000:00: error -ETIMEDOUT: PPM init failed
Potem gdy wróciłem już na 6.12 użyłem komendy journalctl -b -0 | grep -i 'ucsi_acpi' i nie zwróciła absolutnie nic. Poszperałem w necie i ludzie opisywali że nie byli w stanie odpalić systemu wraz z niemożliwością odpalenia TTY gdziekolwiek pojawiał się ten błąd.

Nowe jajka, poza potencjalnymi pozytywnymi nowościami, często charakteryzują się “niespodziankami”, które po wykryciu przez userów (tak jak w twoim przypadku) będą naprawione i uwzględnione w kolejnych wersjach jajka.
Jeśli chcesz zredukować liczbę potencjalnych “niespodzianek”, to sugeruję nie instalować nowego jajka od razu, gdy się pojawi.
Osobiście preferuję stabilność systemu nad potencjalnymi nowościami i “niespodziankami”, więc przełączam się na wyższą wersję jajka dopiero, gdy dana wersja jest oznaczona jako LTS i jest >10 wersją danego jądra (zakładam, że wtedy już bez “niespodzianek”).

1 polubienie

6.15 pojawiło się jakiś miesiąc temu jako stabilna wersja, a Manjaro dostarczyło do gałęzi stable wersję 6.15.3. Podejrzewam, że nastąpiło to tak późno przez problemy z mesą u niektórych po poprzedniej aktualizacji. A sądząc po ilości problemów jakie użytkownicy z nim mieli to chyba coś jest z tym jajem nie tak. Zależało mi na nim ze względu na pewne nowe możliwości które oferuje, a które brzmiały jak brejkin nius w serwisach takich jak np. Phoronix. Teraz działam oczywiście na LTS i czekam aż to naprawią, moje własne próby na nic się zdały.