Smart Card Reader - odczyt karty kierowcy

Witam!

Chciałem zapytać czy wśród nas może są kierowcy zawodowi? Wpadł mi w ręce czytnik kart, mianowicie Scr3310. Uruchomiłem go, sterowniki znalazłem w AUR. Teraz szukam programu, którym mógłbym odczytać pliki o rozszerzeniu DDD z karty kierowcy

readesm-fr jest w AUR

1 polubienie

Z AUR nie zainstalowałem. Skompilowałem ze źródeł i program działa. Niestety, gdy wkładam kartę do czytnika, dioda miga, ale nie mogę pobrać żadnych plików. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Myślałem, że potrzebuję tego readesm, żeby te pliki były w ogóle widoczne. Ogólnie to powinno być widoczne tak jak pendrive czy jak to wygląda?

Ten program jest do otwierania plików .ddd

pobieranie z karty to coś innego. Ja pobieram na windowsie (tacho terminal reader) w pracy i niestety nie wiem czym na manjaro to zastąpić. Może pójdzie na “wine”, nie wiem nie próbowałem.

Mam apkę na Androida. Może jak znajdę przejściówkę żeby podłączyć czytnik to pójdzie. Ja sczytuję kartę w jakimś serwisie tacho za 20 zł, ale zawsze lepiej byłoby w domu

Jestem przekonany, że dałoby się coś w tym kierunku podziałać – na stronie readesm-fr doradzają, żeby do pobierania danych z karty użyć tego programiku – jednak zanim rzucicie się na ten programik uprzedzam że jest on napisany w Python 2. Do działania z tego co widzę na pewno jest potrzebny zainstalowany pcsclite i python2-pyscard oraz bliżej nieokreślona ilość innych bibliotek i zależności Pythona2.

Jeśli macie czas, chęci i wiedzę to możecie spróbować przepisać go na nowszego Pythona albo napisać od zera nowy program z wykorzystaniem python-pyscard – zachęcam, przy okazji czegoś się nauczycie :wink:

1 polubienie

Niestety, ja mogę najwyżej napisać “Hello world!” :grin: a to chyba za mało, żeby startować do takiego czegoś. Chociaż z drugiej strony byłoby na czym się uczyć

Ja co prawda kilka skryptów pythona dostosowałem do swoich potrzeb na malince, ale to jednak zbyt skomplikowane jak dla mnie.