Ram do dual channel

Cześć
Chcę wymienić Ram w laptopie ASUS TUF Gaming A15 FA506IV_FA506IV. Chcę kupić dwie kości po 16gb Goodram 16GB 3200MHz CL22 SODIMM
link do allegro
W opisie jest, że pamięci dostępne są tylko w konfiguracji Single Channel. I się teraz zastanawiam czy chodzi tylko o to, że nie sprzedają kompletu dwóch modułów czy nie będą działać w dual channel.
Czy kości pamięci muszą spełniać jakieś wymagania żeby działać w dual channel (oprócz tego, że powinny mieć podobną pojemność i częstotliwość)?

Z tego, co widzę na podlinkowanej stronie sprzedawca ma tylko jedna sztukę na sprzedaż. Do trybu dual channel musisz mieć dwie kości i dwa wolne gniazda na płycie głównej. Najlepiej żeby moduły były identyczne. Jeśli będą się różnić np. pojemnością lub częstotliwością taktowania system może działać niestabilnie i sypać BSOD-ami i kernel panicami.

1 polubienie

Powiem więcej: najlepiej, jak są dystrybuowane w parze. Kupienie dwóch identycznych kości nie daje gwarancji prawidłowego działania. Przetestowałem to kiedyś przypadkiem składając kompa dla znajomej. Zaryzykowałem mimo ostrzeżenia sprzedawcy, który mi powiedział, że mogą być kłopoty (taki był spec uczciwy). Komp miał być na szybko i niestety równie szybko musiałem szukać sparowanych kości, bo te kupione (powtarzam - identyczne) sypały błędami w Dual Channel. W single nie było problemu. Na szczęście uczciwy spec przyjął zwrot.
Oczywiście może się zdarzyć, że nie będzie kłopotów, ale lepiej nie ryzykować i kupować w parze.

1 polubienie