Krótkie wprowadzenie:
Istnieją programy, które modyfikują ilość i odcień światła wypuszczanego przez monitor, takie jak np. RedShift. Odpowiednio do położenia geograficznego dostosowują temperaturę barwową ekranu.
Koncepcja:
Wyobraziłem sobie program (może skrypt), który by także używał geolokalizacji, ale do przełączania ustawień wyglądu, ikon i menedżera okien. Istnieją przecież style Adapta-Maia i Adapta-Nokto-Maia, ikony Papirus-Adapta-Maia i Papirus-Adapta-Nokto-Maia i odpowiadające im style obramowań okien. Byłoby nieźle – tak sobie kombinuję – żeby o wybranej porze system sam przełączał się pomiędzy tymi stylami i ikonami.
Na początku pewnie trzeba by było ręcznie wpisywać odpowiednie nazwy, ale docelowo mogłoby to być możliwe w specjalnym oknie konfiguracyjnym… bo ja wiem… do umieszczenia wśród innych ustawień?
Proszę o pomoc: chciałbym umieć to zrobić, ale obawiam się, że moja wiedza kończy się na wymyślaniu koncepcji.
Może zresztą już coś takiego istnieje?
Już coś takiego istnieje, ale nie wiem czy na desktop. W ostatnich dniach spotkałem się z informacją (nie pamiętam szczegółów, bo nie byłem zbyt zainteresowany), że jakaś znana aplikacja na Android’a, do łączenia się z jakąś znaną stroną (zapewne jakiegoś znanego portalu społecznościowego) zyskała ciemny motyw, ale działający nie na zasadzie włącz/wyłącz, tylko sam włącza się wtedy gdy - jego zdaniem - nadeszła ku temu pora (po zmierzchu, wieczorem, w nocy?). Tak więc, pomysł ktoś już zrealizował (najbardziej zmieniają świat dwie grupy ludzi: leniwi i chciwi) - może nawet jest coś takiego na dorosłego Linux’a.
@Ksen bardzo ciekawy pomysł …
Nie spotkałem się jeszcze z takim oprogramowaniem … może któreś środowisko graficzne ma już coś takiego?
Wydaje się, że w miarę łatwo powinno dać się to ogarnąć… ale rozwiązanie będzie specyficzne dla danego środowiska graficznego.
Ważne żeby znaleźć odpowiednie komendy dla danego Window Managera/ środowiska.
Po krótkim szukaniu znalazłem trop dla XFCE (nie mam XFCE i nie mogę sprawdzić)
Zmiana motywu(?)
Na dobranoc ode mnie. Jest coś takiego, działa z KDE, Gnome, XFCE i Cinnamon. Dostępne w AUR
Edit: Jednak u mnie w KDE program nie działa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić sobie własny skrypt działający w każdym środowisku (nawet tych niewspieranych przez AutomaThemely jak np. Openbox), wystarczy znajomość komend do zmiany motywu w danym środowisku + umiejętne użycie geoclue lub dodanie komend do crona (tu jednak trzeba będzie co jakiś czas korygować godziny, w jakich przełączamy motyw).