Problem ze startem systemu manjaro kde

Witam, instalowałem jave oraz zaktualizowałem sterowniki nvidia jeszcze przed restartem chodził system po restarcie wisi w tym miejscu.

Ogólnie system zainstalowany na Laptopie Asus ROG G751JT-T7010HP

Po wejściu na usb live manjaro

Mam podobny problem. Otóż Manjaro z KDE bardzo lubi się wieszać i to praktycznie z du… no wiecie :sweat_smile: Możliwości jest kilka - aktualizacja systemu, te nawet jeśli są w porządku potrafią coś spitolić, konfiguracja - grzebniesz coś w ustawieniach, choćby w wyglądzie i już system wisi przy starcie, a czasami jest tak, że jeśli czekam aż minie limit czasu w GRUBie to od samego czekania na GRUBie Manjaro się zwiesi. Czasami wystarczy zwykły restart kompa, ale czasami wymaga to zabawy. Pierwsze kroki kieruję zawsze do opcji zaawansowanych w GRUBie i lecę praktycznie każdą po kolei. Teraz nie mam jakiegoś dużego wyboru bo mam tylko 2 pozycje, ale zawsze jest szansa, że któraś odpali. Po tym jak, któraś z tych opcji odpali system bootuje się już normalnie, choć też nie zawsze :sweat_smile: Dlatego dobrze jest tworzyć migawki w Timeshifcie, obowiązkowo przed każdą aktualizacją, wówczas da się system przywrócić z Live-a bez większych problemów. Ostatnio tak miałem, że już musiałem uciec się właśnie do Live-a i Timeshifta ale zadziało się coś dziwnego, bo przywracanie mi jakby stanęło i nic w sumie w systemie się nie zmieniło, a ten zaczął odpalać normalnie :man_shrugging:t2: Nie zdziwiłbym się jakby naprawiło go samo uruchomienie Live-a :sweat_smile: Niestety nowa Plasma ma jeszcze sporo niedociągnięć. Dla ciekawskich polecam ustawienie ikon na pulpicie i grupowanie ich w kolumnie ale po prawej, za jakiś czas zobaczycie fajne czary mary :rofl: Rozumiem, że nie pomogłem bo to o czym piszę problemu nie rozwiązuje, ale pomaga obejść błąd i dostać się do systemu a to już coś :wink: U kolegi obstawiam, że to właśnie aktualizacja Nvidii posypała boota. Spróbuj zrobić jak ja i zobaczyć czy zaskoczy. Jak zaskoczy to być może już w domu będziesz :wink:

Taka mała aktualizacja. Nie spojrzałem za dobrze, ale u mnie wisi w trochę wcześniejszej fazie jeszcze przed ekranem powitalnym. Ale spróbować zrobić to co ja nie zaszkodzi, a nóż może się odblokuje. Jeśli nie to zostanie dłubanie przy sterownikach, a na tym to już za Chiny się nie znam :sweat_smile: Natomiast zawsze warto zaczynać od mniej inwazyjnych metod :wink:

A co to za miejsce? Po ekranie logowania czy przed nim? Ctrl+Alt+F2-6 przełącza na inne TTY? Jeśli tak to zaloguj się i zobacz w logach na czym się wiesza.

W jaki sposób instalowałeś javę i sterowniki? Miałeś jakieś zaległe aktualizacje? Sterowniki otwarte czy zamknięte i w jakiej wersji?

Sęk w tym, że podane logi odnoszą się do live, a nie do zainstalowanego systemu, więc w tym kontekście raczej się nie przydadzą.

To się nigdy nie dzieje bez przyczyny. Polecałbym przebadać logi i zlikwidować przyczynę, zamiast losowo próbować różnych rzeczy, z których, z tego co widzę, większość to rozwiązania tymczasowe o ile w ogóle można je nazwać rozwiązaniami.

Zrobiłem tak i nic. Wszystko działa jak należy, ikonki ładnie się grupują w kolumnach po prawej. Nie wiem czego się spodziewałeś :man_shrugging:

To niedługo będzie jeszcze nowsza. Powoli już wygaszają prace nad 5, teraz deweloperzy chcą się skupić na przeportowaniu na QT6 – to będzie Plasma 6. Jeśli dobrze liczę, to mniej więcej za rok możemy się jej spodziewać :wink:

Taka już natura rozbudowanych środowisk graficznych, choć jeśli jakieś niedociągnięcia są to raczej niewielkie i nie wpływające na codzienny komfort (przynajmniej dla mnie). Jeśli zależy ci na maksymalnej stabilności to polecam trzymać się z dala zarówno od Plasmy jak i od Gnome oraz od wszelkich nowinek typu Cutefish :wink:

Zgadza się, nie zamierzam polemizować :wink:

A bo nie wystarczy po prostu ustawić. Trzeba trochę to potrzymać i kilka razy wyłączyć, włączyć i zrobić najlepiej jakieś operacje na pulpicie typu kopiowanie :wink: Efekt biegających ikon gwarantowany :smiley: Nie wspomniałem o tym to fakt :sweat_smile:

O to może być ciekawie :slight_smile:

To też fakt, aczkolwiek póki co te środowisko mi leży, a większość tych niedociągnięć da się przeżyć. Największy hard przeżyłem na Ferenie, tam to dopiero można było zbierać ciekawe efekty :joy:

Udało się uruchomić Terminal z tego skrótu.

journalctl -b -1 -p4

Próbowałem z początku zainstalować przez Dodawanie/Usuwanie programów, ale później zacząłem instalować przez terminal
Natomiast sterowniki od nvidi system znalazł kolejny update z Dodawanie/Usuwanie programów to dodałem, aby zainstalowało.

Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem z początku myślałem, że chodzi o jakaś wirtualna maszyne.

U mnie też już potrafiło na modzić coś zaraz po samym zainstalowaniu kilka ikon na pulpicie kosz dodany w samym rogu na dole po prawej nagle po restarcie pulpit zmienił się na przesuwany gdzie przed restartem tego nie robiłem tak samo przy filmach z yt potrafił kursor myszy przy fullscreenie łapać elementy z pulpitu na pasku.

lut 18 23:57:50 Asus kernel: NVRM: API mismatch: the client has the version 510.47.03, but
                             NVRM: this kernel module has the version 470.103.01.  Please
                             NVRM: make sure that this kernel module and all NVIDIA driver
                             NVRM: components have the same version.

Coś mocno namieszane w sterownikach. Podaj wyniki:

inxi -Fazy
mhwd -li
mhwd-kernel -li

Poza tym jest trochę warningów powiązanych z ACPI i Biosem – rozważyłbym aktualizację Biosu.

Tu aktualizacja BIOS-u nic nie da, ja miałem identyczne wpisy

Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001828-0x000000000000182F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001828-0x000000000000182F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C40-0x0000000000001C4F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C40-0x0000000000001C4F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C30-0x0000000000001C3F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C30-0x0000000000001C3F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C30-0x0000000000001C3F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C00-0x0000000000001C2F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C00-0x0000000000001C2F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C00-0x0000000000001C2F conflicts with >
Feb 18 11:32:35 Asus kernel: lpc_ich: Resource conflict(s) found affecting gpio_ich

A pozbyłem się tych wpisów dodając do GRUB-ego taki parametr

acpi_enforce_resources=no

1 polubienie

Jak na razie wszystko wydaje się być w porządku. Teraz podaj wynik poleceń

pamac list --linstalled | grep linux
pamac list --installed | grep nvidia

Do tej pory zainstalowałem od nowa, lecz tak jak wcześniej mam problem po zainstalowaniu sterowników video-nvidia-470xx cały pulpit jest skalowany tak z 150% nawet więcej.
Jedynie zmiana czcionek systemowych na ciut mniejszy rozmiar coś zmienia, ale to dalej nie to, co powinno być.

Kolego @maxiuz skoro na nowo postawiłeś system i w dodatku pobieżny opis problemu jest zupełnie inny, to znaczy, że teraz mierzymy się z zupełnie innym problemem. Jeśli jesteś zainteresowany jego rozwiązaniem, to utwórz nowy temat i załącz jak najwięcej informacji o nowym systemie. Tymczasem zamykam ten wątek, skoro stracił rację bytu.