Problem z WIFI - nie wyszukuje sieci

Witam, po zmiannie kernela moja karta nie wyszukuje zadnej sieci.!

To jest co najmniej nietypowa sytuacja. Domyślnym sterownikiem w twoim przypadku powinien być r8168 a nie r8169. Wejdź w Ustawienia systemowe > Konfiguracja sprzętowa i przeinstaluj r8168. Sterowników iwlwifi nie ruszaj, chyba że chcesz ryzykować również brak internetu po kabelku :wink:


czy tylko mi ten system rzuca kłody …
Niestety nadal nie dziala

wszystko fajnie ale w kernelu jest r8169 u mnie ma y w kompilowany na stałe, standardowo w stock jest m jako moduł

CONFIG_R8169=y

a tak wygląda u mnie działa wszystko poprawnie na najnowszym kernelu

lingruby at arch-bspwm ~   
❯❯❯  inxi -SMix                                                                                                                                      [0]  [268]  8:10:31
System:    Host: arch-bspwm Kernel: 5.4.1.ll2-1-lingruby-git+ x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.2.0 Desktop: mwm 
           Distro: Arch Linux 
Machine:   Type: Laptop System: Acer product: Aspire E5-571 v: V1.32 serial: <root required> 
           Mobo: Acer model: EA50_HB v: V1.32 serial: <root required> UEFI: Insyde v: 1.32 date: 09/15/2015 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: N/A 
           port: 3000 bus ID: 01:00.1 
           IF: enp1s0f1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: f0:76:1c:3c:c0:86 
           IP v4: 10.0.0.2/24 type: noprefixroute scope: global 
           Device-2: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter vendor: Lite-On driver: ath9k v: kernel 
           port: 3000 bus ID: 02:00.0 
           IF: wlp2s0 state: down mac: 8a:a1:07:4c:db:64 
           Device-3: Lite-On Atheros AR3012 Bluetooth type: USB driver: btusb bus ID: 1-5:6 
           WAN IP: XX.XX.XXX.XX 
lingruby at arch-bspwm ~   
❯❯❯                                                                                                                                                  [0]  [269]  8:10:45


więc jak miał r8169 miał poprawnie :wink: ( bo taki sterownik jest w kernelu… )

osobiście bym się zainteresował iwlwifi bo to odpowiada za WI-FI sprawdziłbym czy moduł się załadował bo z tym może być problem…

CONFIG_IWLWIFI=m

Na głównym forum ktoś już miał identyczny problem na identycznym laptopie. Dobra wiadomość: problem udało się rozwiązać. Lenovo niestety lubi utrudniać życie użytkownikom Linuxa.

To, co trzeba zrobić to w pliku /etc/modprobe.d/mhwd-gpu.conf dodać wpis blacklist ideapad_laptop i zrestartować komputer.


@LinGruby może w Archu tak jest, ale w Manjaro domyślnie dla tej karty powinien być r8168. Wiem, bo na forum w sprawie różnicy podają, że r8169 jest domyślnie w kernelu, a r8168 jest instalowany jako osobny moduł. W Manjaro r8169 jest używany, gdy r8168 zostanie z jakichś powodów usunięty lub się popsuje. Poza tym mam identyczną kartę i zawsze miałem r8168 i działało bez zarzutu.

1lajk

no chyba r8168


a swoją drogą jak pamiętam na Manjaro miałem te same ustawienia więc naprawdę od tamtego czasu dużo się pozmieniało ( a to raptem 3 lata )…

Racja, racja – już poprawiam :smiley:

A post was split to a new topic: Opóźnione uruchamianie sieci / sieć nie działa po szybkim zalogowaniu się

dziękuje za pomoc wszystkim problem fix :slight_smile: wystarczył wpis

/etc/modprobe.d/mhwd-gpu.conf dodać wpis blacklist ideapad_laptop i zrestartować komputer.

forum.manjaro.pl - polskie wsparcie Manjaro. Hostowane przez: