Cześć! Wyhaczyłem promkę na Wiedżmina 3 na GOG więc kupiłem. Chciałem zainstalować przez Lutris i wszystko szło dobrze, niby się zainstalował, ale skrót do gry nigdzie się nie pojawił, pomimo, że zaznaczyłem, żeby utworzyć. Dwa razy próbowałem i dwa razy to samo. Dwa razy dałem abort i raz dałem, żeby odinstalowało, a drugim razem bez odinstalowania, ale i tak nie było nigdzie pliku do uruchamiania gry. Za pierwszym razem po instalacji dałem “launch” i udało się chwilę pograć, ale jak wyszedłem to oczywiście nie ma nigdzie pliku do uruchamiania. Jak to ogarnąć?
Drugim problemem to to, że już w grze dialogi były po angielsku i tylko PL napisy, więc przy okazji - jak włączyć PL dialogi?
Co do języka to powinien być na GOG do pobrania jako patch. Co do braku pozycji w menu to sprawdź jeszcze raz, może wpadło w inną kategorię. Dołączam też link do filmu gdzie ktoś robi w Lutrisie instalację wraz z spolszczeniem: https://www.youtube.com/watch?v=q4HpglDmU0U
Też miałem problem z uruchomieniem tej gry z GOGa. Po prostu tworzony launcher podczas instalacji nie uruchamia gry.
Jedynie po wejściu do katalogu z grą i uruchomienie jej z pliku .exe działa.
Jeżeli chodzi o język polski to jest tylko w wersji The Witcher 3: Wild Hunt GOTY Edition w katalogu language pack.
W lutris prawym przyciskiem myszy na grze:
Jeśli to nie zadziała to możesz ręcznie stworzyć skrót, w terminalu:
lutris -l
wyświetli zainstalowane gry i ich id
, domyślnie lutris tworzy skrót zawierający Exec=env LUTRIS_SKIP_INIT=1 lutris lutris:rungameid/9
gdzie 9
to id
, musisz zmienić na twoje id
, pod jakim masz zapisaną grę.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale musiałem inaczej to zrobić, ten poradnik mi pomógł Install and Play The Witcher 3 Complete Edition (GOG & GOG Galaxy) on Ubuntu Linux 20.04 with Lutris.net and Wine · GitHub .