Problem z instalacją - błąd Boost.Python w zadaniu bootloader

Trochę zrobiłem bałaganu w sąsiednim wątku, niepotrzebnie łącząc dwa tematy. Już zakładam odrębny.

Laptop ma dwa dyski: SSD i HDD. Na SSD jest Windows, na HDD jedna partycja windowsowa, a na pozostałej na HDD przestrzeni próbuję zainstalować Linuksa.

Odklikuję jak ma ułożyć partycje. Ustawiam tak:

/boot/efi - ext2, flaga boot (wcześniej próbowałem zwykłe /boot - ale instalator komunikuje, że niezbędne jest /boot/efi
/ - ext 4, bez flagi
/home - ext4, bez flagi

Chciałem dodatkowo zrobić partycje /tmp, /var/tmp (po 4 GB, pytanie czy to sensowna ilość?) i /mojedane - ale instalator graficzny uniemożliwia przypisanie punktów montowania innych, niż te z predefiniowanej listy. Nie pozwala też przypisać swap do swapa utworzonego przy pierwszej próbie instalacji (widzi partycje, ale nie pozwala jej edytować, można co najwyżej usunąć i dodać na nowo).

Dzisiaj, przy ponownej próbie instalacji, zauważyłem jeszcze jedną rzecz: instalator ewidentnie gubi flagę “boot” - jeśli ponownie kliknie się “edytuj” na /boot/efi, to flaga już nie jest ustawiona. Próbowałem kilkukrotnie i za każdym razem znika.

Instalację przerywa na etapie “configure the hardware” (nie od razu, coś tam robi na tym etapie).

Komunikat:

Wystąpił błąd instalacji

Wystapił błąd Boost.Python w zadaniu “bootloader”.

Command ‘grub-install–target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=Manjaro --force’ returned non-zero exit status 1.

Installing for x86_64-efi platform. grub-install: error: /boot/efi doesn’t look like an EFI partition.

Nie wiem czy to ma związek, ale dodam, że przy próbie instalacji Minta tez był problem, tylko inny - w jego przypadku od razu wyskakiwał komunikat, że jest konflikt z Intel RST (Rapid Storage Technology), wyłączenie RTS zgodnie z instrukcją wskazaną w komunikacie instalatora Minta kończyło się tym, ze Windows trzeba było poddawać autoreperacji i przywracać wcześniejsze ustawienia RST. Pytanie czy to właśnie to może tu kolidować.

Trybu legacy w BIOSie nie widzę w miejscu, w którym niektóre modele Della mają. Z tego co wygooglałem to zwykle towarzyszy opcji UEFI - u mnie jest ustawione UEFI.

Czy da się coś z tym zrobić? :expressionless:

Ta partycja powinna być na FAT32, w rozmiarze 500 MB i z flagą boot. Pozostałe partycje są ok, z tym, że na / przeznaczyłbym minimum 30 GB.

Dodatkowe partycje możesz sobie ustawić po instalacji systemu – odsyłam do fstab albo do GParted.

Może się też ukrywać pod nazwą CSM.

No i jeszcze w sprawie dualboota z Windows odsyłam do tego poradnika – jest podane czego należy dopilnować przed instalacją i jak poprawnie ustawić partycje.

/tmp jest standardowo montowany jako ram-disk i wykorzystuje (domyślnie) połowę rozmiaru RAM’u (max. połowę, bo przydział jest dynamiczny). Jeżeli /tmp zamontujesz na dysku, to pliki tymczasowe nie będą (jak sądzę - nie testowałem) usuwane w trakcie zamknięcia/restartu systemu.

/var/tmp jest, jak zaobserwowałem, wykorzystywany marginalnie. Jaki widzisz sens w jego montowaniu na osobnej partycji?


Zauważyłem takie zachowanie, również w przypadku instalowania na dysku MBR (BIOS). Nie zauważyłem, aby wiązały się z tym jakieś nieprawidłowości w działaniu.


Windows’y, są bardzo czułe na zmianę sprzętu, na którym, są zainstalowane. Musiałbyś, zapewne, najpierw wyłączyć opcję, a potem zainstalować system.


Opinie nt. rozmiaru tej partycji, są dość rozbieżne. Powiedzmy, że te rozsądne (moim zdaniem) operują w zakresie 100-500 MB.

forum.manjaro.pl - polskie wsparcie Manjaro. Hostowane przez: vpsadmin - hosting Discourse