Problem z dźwiękiem HDMI

Witam
Podsiadam Manjaro w wersji KDE. Mam tam problem z dźwiękiem po HDMI. W sytuacji gdy miałem sterowniki do karty graficznej podstawowe nie oficjalne dźwięku nie było w cale. W momencie gdy zainstalowałem sterowniki z Nvidia dźwięk się pojawił ale mam go jednocześnie na laptopie i telewizorze. Jak okiełznać ten dźwięk z moim laptopie.
Moja karta graficzna to Gforce 9600M GT.

Za dźwięk odpowiada karta dźwiękowa, a karta graficzna odpowiada jedynie za to co widzisz na monitorze. Więc tutaj przede wszystkim informacje o dźwięku: inxi -A.

Zajrzałeś do ustawień dźwięku? Może wykrywa oba urządzenia i wystarczy po prostu wyciszyć jedno z nich.

Sterowniki podstawowe i oficjalne to jakie to sterowniki? Nie znam takich, są jedynie otwatroźródłowe nouveau i zamknięte video-nvidia. W dodatku oba są do wyboru przy instalacji systemu, więc jedne i drugie można uznać za podstawowe i oficjalne. W sumie, możesz też sprawdzić jak się zachowuje dźwięk na Live.

inxi -A:
Audio: Device-1: Intel 82801I HD Audio driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k5.6.15-1-MANJARO

Macie racje źle sę wyraziłem. Chodziło mi o to że na nouveau dźwieku w cale nie było po hdmi natomast jak zainstalowałem video-nvidia-34xx dźwiek sie pojawił lecz głośniki graja na laptopie i na telewizorze. W żadne sposób zmiany w ustawieniach dźwieku nie pomagają. Zawsze gra wszytko alebo nic.

U mnie na plasma przełącza się bez problemu.

Jeśli jednak nie działają ustawienia dźwięku spróbuj zainstalować pavucontrol i tam ustawić karty dźwiękowe.

forum.manjaro.pl - polskie wsparcie Manjaro. Hostowane przez: vpsadmin - hosting Discourse