Jak w temacie. Mam teraz na dysku Win10, Kubuntu, Mxlinux, Manjaro. Zastanawiam sie jakie distro wybrać, żebym nie musiał robić nową instalkę, jak nowy numerek wydadzą.
Odpowiedź poprawna politycznie: wybierz tą, którą lubisz najbardziej
Ale ponieważ pytasz na forum Manjaro to tu odpowiedź może być tylko jedna: Manjaro. Przewaga nad pozostałymi distrami jest oczywista:
- Instalujesz raz i dalej już tylko aktualizujesz – zawsze masz najnowsze wydanie, taka natura rolling release. Pozostałe owszem też da się zaktualizować do nowej wersji, jednak łatwo przy tej okazji o różne nieprzewidziane błędy.
- Masz nowsze pakiety niż w dystrybucjach point release.
- Stabilność porównywalna albo nawet większa niż w Ubuntu i pochodnych (przynajmniej w moim odczuciu).
- Pomocna społeczność
Z tych które wymieniłeś tylko Manjaro spełnia założenie zainstalowania raz i używania bez konieczności instalowania nowej wersji co rok/2 lata.
Wielkie dzięki za odpowiedź. W tym stanie rzeczy wybór podstawowej dystrybucji jest oczywisty, bo mam serdecznie dosyć okresowych przeinstalowań systemu
Wszystko fajnie, ale ja mam wydanie 20.2 Nibia aktualizowane na bieżąco, a teraz wyszło 21.0 Ornara, więc muszę zapytać: mam to samo, czy lepiej przeinstalować, bo się pogubiłem?
Nie musisz przeinstalowywać, po prostu zaktualizuj system jeśli w ostatnich dniach tego nie robiłeś. Wersja systemu sama się zaktualizuje. Nowe wydanie Manjaro to nie to samo co nowe wydanie Ubuntu czy innego systemu point release – w Manjaro kolejny numerek nie ma takiego znaczenia, jest to po prostu odświeżone ISO, wydawane głównie po to, żeby nowi użytkownicy nie musieli pobierać zbyt dużych aktualizacji na start i po to, żeby uniknąć ewentualnych problemów z aktualizacją (bo np. ostatnio któraś aktualizacja wymagała manualnej interwencji – od czasu do czasu się zdarza, a odświeżone ISO ma już tę zmianę zastosowaną – najczęściej są to drobne zmiany ograniczające się do wydania jednej lub dwóch komend, czy modyfikacji jednej linijki w jakimś pliku, informujemy o tym na bieżąco przy aktualizacjach). Jak aktualizujesz system na bieżąco to masz najnowszą wersję Manjaro niezależnie od tego czy zainstalowałeś system wczoraj, czy pięć lat temu.
Aktualny numerek systemu sprawdzisz poleceniem lsb_release -a
– jednak nie przywiązuj się za bardzo do numerków, po prostu aktualizuj system. Rolling release ≠ point release.
Jeśli masz uaktualniony system powinieneś mieć Manjaro 21.0 Ornara. Wydaj polecenie
lsb_release -a
albo neofetch lub screenfetch.
[jola@manjaro ~]$ lsb_release -a
LSB Version: n/a
Distributor ID: ManjaroLinux
Description: Manjaro Linux
Release: 21.0
Codename: Ornara
[jola@manjaro ~]$ screenfetch
Polecenie pokazuje, że mam 21.0 Ornara, więc bardzo się cieszę. Przy okazji dziękuję wszystkim wypowiadającym się za rzeczowe wypowiedzi i dokładne wyjaśnienia