Czy jeśli stworzę poleceniem dd obraz dysku np. 250GB, który zawiera danych 30GB to do przywrócenia obrazu też poleceniem dd, nowy dysk musi mieć 250GB czy może być trochę mniejszy?
Nowy dysk musi być taki sam lub większy. Inaczej po prostu uszkodzisz sobie dane.
Myślałem, że obraz będzie mniejszy niż pojemność dysku skoro danych jest mało. Zrobiłem test na małym dysku 120GB i obraz ma 120GB. Nie rozumiem tego, ale tak jest. Zatem dysk tai sam lub większy.
dd
kopiuje wszystko bit po bicie, więc kopiuje również puste przestrzenie, nieużywane sektory itp.
Jeśli chcesz obraz mniejszy i możliwy do przywrócenia na mniejszy dysk:
użyj partclone, fsarchiver, partimage lub clonezilla
– kopiują tylko używane dane.
Wziąłem większy dysk dla testów. Polecenie to:
dd if=/dev/sda of=/dev/sdc bs=4M status=progress
niby wszystko się zrobiło, błędów nie pokazało, a dysk sklonowany nie uruchamia się. Po włączeniu laptopa pisze, że nie znaleziono żadnego urządzenia rozruchowego.
Co zrobiłem źle?
Dysk źródłowy
Dysk docelowy
niby wszystko dobrze, a się nie uruchamia.
spróbuj tego sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdc bs=64M conv=noerror,sync
, chyba z tego korzysta clonezilla
, tylko nie pomyl litery dysków bo stracisz wszystko
W bios aby nie wyświetla Tobie systemów w efi? Źródłowy był na sda, a docelowy jest sdb, na moje zmienił się dysk, a więc i kolejność rozruchu w bios winna zostać zmieniona. Może się mylę… resuce grub też nie wyświetla się?
startować startuje, pojawia się grub i przechodzi dalej, po czym kółeczko się kręci nic się nie dzieje, a ponieważ to hdd do słychać, że się zatrzymuje. Najdziwniejsze jest to, że zrobiłem klon rescuezillą i działa.
Z sudo też to samo.
Edit:
Pierwszy klon to klon systemu opensuse na btrfs i jak pisałem, uruchomił się tylko do gruba i potem stanął i umarł.
Teraz zrobiłem tym samym poleceniem klon mojego Maboxa na ext4 i wszystko działa elegancko. Może do systemu pików btrfs trzeba jakieś dodatkowe opcje wpisać.
Spróbuję jeszcze raz z opensuse, może to jednorazowa wpadka.
Strzelam, że w momencie bootowania stary i nowy dysk były obecne - usuń stary i powinno się bez problemu zabootować Jak chcesz używać obu dysków jednocześnie to musisz na jednym z nich zmienić UUID.
a właśnie, że nie. Uruchamiałem na laptopie z Maboxem, a nawet przekładałem dyski.
Nie mając większego dysku docelowego, tu min. 250GB, a wiedząc, że dysk źródłowy zawiera 30GB (zakładam, że w jednej partycji), można najpierw (np. za pomocą GParted) zmniejszyć tą partycję do np. 40GB (dla wygody i szybkości operacji zmniejszania - z pewnym nadmiarem względem 30GB) a dopiero potem sklonować z dd
, na dysk docelowy, tu min. 40GB.
A to nie jest tak, że dd przepisuje wszystko, nawet nieużywaną część dysku? Wtedy i tak będzie za mało. Chyb, że klonować partycje nie dysk. Czy przy klonowaniu partycji będą one w tych samych miejscach w celu jak w źródle? Nie znalazłem polecenia, który klonowało by np dwie partycje na raz pomijając resztę.
Jeśli zależy Tobie na pełnej kopii systemu, którą będziesz mógł uruchamiac, oraz instalować, z pendrive bądź dysku, to polecam systemback. Tworzy iso z zainstalowanego już systemu.
To, co wcześniej opisałem, to przypadek szczególny, gdy chciałbyś użyć dd
do kopiowania danych znajdujących się tylko w jednej partycji.
Tak jak wcześniej napisali koledzy, do skopiowania systemu wygodniejsze będą podane przez nich pakiety.
Za pomocą dd
wprawdzie też może się udać skopiowanie systemu z większego na mniejszy dysk, ale będzie to męczące, gdyż trzeba by było:
- zmniejszyć tą “dużą” partycję (za pomocą GParted) np. do 40GB,
- skopiować oddzielnie za pomocą
dd
każdą partycję zawierają system i przenieść te partycje ( za pomocądd
) na nowy dysk, - ręcznie dostosować konfigurację systemu (np. wpisy UUID w
/etc/fstab
, GRUB )