Po aktualizacja nie działa tethering USB.

Mój sprzęt: FUJITSU LIFEBOOK E751
Mój system: Manjaro, Gnome 48, Wayland, jądro Linux 6.6.88-1-MANJARO
Problem:
Dzisiaj wykonałem aktualizację systemu. Zrestarowałem system i zobaczyłem, że nie działa tethering USB. Zawsze korzystałem z szybkiego łącza ze smartfona a teraz mam tylko wolne WiFi.
Proszę o pomoc w naprawie funkcji “Tethering USB”.
Dziękuję za pomoc.

Korzystam na codzień. U mnie działa.
Sprawdź dobrze kabelki :wink: … a potem spróbuj na innym jądrze.

No właśnie. U mnie też zawsze działało a po dzisiejszej aktualizacji już nie i w tym problem.
próbowałem 3 kable i różne porty, restarty i nic. W międzyczasie nie zmieniałem jądra ale chyba spróbuję.

Ja jadę na 6.12 LTS… trochę to byłoby dziwne, żeby bug dotyczący USB przedostał się do 6.6 LTS, ale warto spróbować.

Ok. Dla mnie też to dziwne żeby obniżać jądro ale nie zbadane są wyroki losu. Co mi zostaje: spróbuję ale nie jest to normalne.

Zmiana 6.6 na 6.12 to nie obniżenie, bo 6.12 to jest najnowszy LTS - nowszy o około rok od 6.6.
Tak czy siak, po przemyśleniu chwilę wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby to była kwestia jądra.

Zerknij za pomocą inxi jak to jest wykrywane i jaki driver ma załadowany.

Piszę też na forum firmowym Manjaro ale nic na razie nie wiadomo. Dałem im loga o który prosili ale niczego to nie wniosło. Zawsze jak podłączałem telefon to wyskakiwało menu z wyborem tego co chcę zrobić. Wybierałem tethering USB i działało a teraz nie działa i w tym problem. Chyba aktualizacja jest problemem bo wcześniej było X aktualizacji i działało.
Jak wstawić wynik komendy: sudo inxi --verbosity=8 --filter

Znalazłem ten wątek na forum Manjaro. Myślę. że tam jest znacznie większa szansa, że ci ktoś pomoże.

Też mam taką nadzieję. Spróbuję przejść na 6.12 i zobaczymy. Chwilę to potrwa ale dam znać.

Wygląda na to, że fatalny patch wylądował we wszystkich kernelach od najnowszych do 6.1.

Nie dotyczy to wszystkich sprzętów… Ja tym razem mam szczęście, bo u mnie jakoś działa.

Patch poprawiający fatalnego patcha jest w drodze, chyba musisz przeczekać do następnego wydania jajek :smiley:

Smutne, że tego typu rzeczy od czasu do czasu są backportowane do jąder LTS.

Tak. Zapoznałem się tym wątkiem. Nie jestem jakoś szczególnie biegły ale z tego co tam przetłumaczyłem i zrozumiałem, to raczej masz rację. Muszę czekać na jakąś poprawkę i na razie nici z szybkiego neta z komórki.
A tak fajnie było działać na 300 mb/s z komórki …

Możesz jeszcze sprawdzić z 5.15 LTS… jeśli to prawda, że fatalny patch został zaaplikowany tylko do nowszych kerneli…

Spróbuję. Co mi zależy ale już jutro bo jestem zmęczony a rano robota, itp.
Dam znać jaki efekt.

Jednak nie wytrzymałem i wrzuciłem 5.15 LTS: tethering USB działa.
Mam co miałem ale starszym jądrze. W sumie może być ale to trochę bezsensu. Mimo to cieszę się, że działa.

Nowe jajka wprowadzają kilka usprawnień, ale jak działa na starszym kernelu to dobrze, Czekamy na patch patcha nowego jajka