Piekło zamarzło, Nvidia właśnie wypuściła otwarte sterowniki dla Linuksa Pytanie, kiedy dotrą do poszczególnych dystrybucji – pewnie parę tygodni, jeśli nie miesięcy, trzeba będzie poczekać, nim da się z nich skorzystać. Z tego co czytam to obsłużą tylko najnowsze karty z serii 16xx i nowsze, więc niestety posiadacze starszych sprzętów będą musieli obejść się ze smakiem. Niemniej jednak jest to przełom jeśli chodzi o tę firmę
Tak czy siak, myślę że dzięki temu i tak Nouveau ruszy do przodu. Nie wiem czy aby na pewno, ale wątpię czy najnowsze sterowniki zostały napisane od zera bez kopiowania starszego kodu z wcześniejszych linii. Czas pokaże, mnie ciekawi tylko kiedy linia 470 zostanie porzucona, bo wtedy będę zmuszony przejść na nouveau lub całkowicie wyłączyć dGPU.
Tak jak myślałem, wsparcie będzie tylko dla nowszych kart. Moja stara laptopowa Geforce 920M jeszcze dycha, choć wiem że i na sterowniki serii 470 też przyjdzie czas, jak to się stało ze starszymi wersjami. Na nouveau wydajność jest gorsza niż na GPU Intela xD. Ale i tak się dziwię, że w ogóle jeszcze mogę z niej korzystać, bo oficjalnie działała jedynie pod serią 390 i 414. Potem zostanie mi kompilacja sterów ze źródeł bądź całkowite wyłączenie tej karty w biosie.