Po przeczytaniu wątku o “wątpliwym” oprogramowaniu typu “Delta Media Player” w AUR przypomina mi się to co przeczytałem w Arch Wiki. Uprzejmie proszę zatem o niepolecanie użytkownikom właczania AUR w Pamac. To jest wysoce nieodpowiedzialne. Zainstaluje taka sierota coś z AUR i nieszczęście gotowe.
Za Arch Wiki: Każdy ma możliwość wrzucenia oprogramowania do AUR. Gdyby porównać to do czegoś innego to powiedziałbym: użytkownik Windowsa, wszedł na stronę rosyjską, ściągnął “.exe” i sobie to zainstalował.
Trzeba zatem brać poprawkę na zaufanie do wydawcy, który to oprogramowanie wrzucił do AUR. Dodatkowo po włączeniu pojawia sie problem aktualizjacji. Aktualizacje z AUR do “jakiejś” wersji zamiast z głównego repozytorium? Stanowczo odradzam.
Ponadto Arch Wiki nie zaleca korzystnia z yay itd. Jeżeli ufamy wydawcy w AUR i chcemy coś zainstalować to robimy to tak jak zalecają programiści z Arch Wiki, czyli git clone oraz makepkg -sci.
Mam nadzieję, że to jest jasne i klarowne dla “noobów”, którzy polecją instalować wątpliwe oprogramowanie od wątpliwego dostawcy o wątpliwej legalności i w dodatku chcą włączać uaktualnienia z AUR i rozwalić system.