Niewidzialne ikony paska zadań

Po zmianie motywu ikon nie wszystkie widać na pasku zadań, np. schowek czy jasność ekranu

Zrzut ekranu_20250515_191846

Środowisko

Można coś z tym zrobić?

Pozdrawiam

Po zmianie motywu ikon w KDE Plasma może się zdarzyć, że nie wszystkie ikony pojawią się na pasku zadań ponieważ:

• Niektóre motywy ikon mogą nie zawierać wszystkich potrzebnych ikon systemowych lub mają je niekompletne,
  • KDE Plasma czasem nie od razu odświeża ikony poprawnie.

Jak to naprawić?

• Po zmianie motywu ikon należy się wylogować i zalogować ponownie lub zrestartować komputer.
  • Można także spróbować wyczyścić cache ikon KDE, usuwając plik cache ikon, a następnie ponownie zalogować się do systemu.
  • Warto wybrać motyw ikon, który jest dobrze wspierany i kompletny, najlepiej z oficjalnych źródeł lub repozytoriów, aby uniknąć brakujących ikon.
  • Jeśli problem dotyczy konkretnych apletów (np. jasność ekranu), można spróbować dodać je ponownie do panelu lub sprawdzić ich ustawienia, czasem ikony są przypisane indywidualnie i mogą wymagać ręcznej konfiguracji.

Dzięki za odpowiedź, raczej nie będę nic robił jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, a boję się że coś popsuję.

Pozdrawiam

Może też być, że niektóre ikony używają motywu GTK i nie ma ich w motywie ikon z KDE. Warto byś miał te same motywy ustawione dla gtk oraz aplikacji qt. Aby zmienić motyw ikon aplikacji gtk, zainstaluj pakiet gtk-chtheme.

No, panowie - widzę, że chyba za bardzo ufacie temu co AI powie. Albo ostatnią styczność z Linuksem w ogóle mieliście dobre naście lat temu albo i więcej :face_with_tongue: Bo tak wtedy rady dotyczące czyszczenia cache KDE4 (a przypomnę, że mamy już 6, no i ta ścieżka nie ma szans być poprawną) mogły mieć sens. Podobnie jak program do configu theme gtk2 - ja takich programów obecnie jestem w stanie policzyć na palcach jednej ręki - i nie są to zbyt popularne rzeczy.

Natomiast co do brakujących ikon - podaj jaki to motyw.

Być może, nie pamiętam kiedy ostatnio używałem KDE. Jest jeszcze jeden sposób na brakujące ikony - można wyedytować plik index.theme i w sekcji [icon theme] dopisać do wartości inherits motyw z którego ma dziedziczyć brakujące ikony. Przykład:

[Icon Theme]
Name=Adwaita-Xfce
Comment=Adwaita icon theme extension for Xfce
Inherits=Adwaita
Example=folder

A co do motywu gtk, najłatwiej po prostu wyedytować plik tekstowy w ~/.config/gtk-3.0/settings.ini

Dzięki za odpowiedź, wszystko mi się przyda ale potem.
Słuchajcie zrobiło się takie coś, że Manjaro znikł z biosu, nie ma gruba i ładuje się winda, a teraz co zrobiłem i dlaczego mogło tak się stać.
Postanowiłem wypróbować Andoina, nagrałem obraz iso na dysk usb, w biosie przestawiłem bootowanie z dysku usb. Wszystko poszło ładnie, poprzeglądałem sobie system ale jakoś mi nie pasował. No to znów do biosu żeby przestawić bootowanie na dysk z którego odpala się Manjaro a tu zonk, brak Manjaro. Dodam że Manjaro zainstalowane jest na drugim dysku twardym SSD.
Co zrobiłem że mogło to posuć to to że musiałem przestawić z UEFI na Legacy bo iso nie chciało wystartować, no i po ptakach.
Pytanie, czy da się naprawić?

Pozdrawiam

Chyba powinienem założyć nowy wątek

No, jeśli to tylko kwestia tego, że na potrzeby testów iso przełączyłeś na Legacy to teraz aby było po staremu wystarczy włączyć z powrotem UEFI.

A przełączyłem na UEFI i nic

No to trudno powiedzieć, nie wiem co tam dokładnie robiłeś w biosie i z tym iso. Nie skasowałeś sobie przypadkiem tego dysku?

Dobra wypalę Ubuntu na usb i zobaczę w Gparted co tam się zadziało

Gparted mowi ze dysk jest oki i tam jest sysytem

Czasem jest tak, że w biosie musisz ręcznie wybrać firmware dla uefi. Niektóre distra tak mają, np. Debian. Z tego co pamiętam na starym laptopie też mi się to chyba zdarzyło. Spróbuj poszukać tam, bo jeśli jedyne co zmieniłeś to kolejność bootwania to Manjaro nie mogło ot tak sobie wyparować.

Nie wyparowało, odpaliłem iso Manjaro i Gparted pokazuje że system tam jest tylko w biosie brak jest dysku

Jakieś cuda mi się dzieją z kompem, wypaliłem iso Manjaro na usb w celu ponownej instalacji, po zbootowaniu z usb takie coś się pojawiło

Masz włączony w biosie secure boot - wyłącz, Manjaro nie działa z nim (przynajmniej nie out of box, a setup jest wystarczająco trudny by odradzić poczatkujacym)

Secure boot disabled, tak jest napisane w biosie, Manjaro używam od miesiąca, stało się tak bo chciałem popatrzeć jak wygląda Anduin ale on bootował się tylko z Legacy, gdy wróciłem do biosu już nie było widać dysku gdzie jest linux, po przestawieniu na uefi też go brak

Wątek do zamknięcia, zainstalowałem ponownie Manjaro