Witam,
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem, jaki napotkałem na swoim laptopie.
Laptop to Lenovo Z50-75 (Mobile QuadCore AMD FX-7500,
AMD Radeon™ R7 Graphics (1 GB),
AMD Radeon R7 M260DX (Sun)).
Pozostałe elementy nie mają znaczenia.
Do rzeczy:
gdy ustawie rozdzielczość na niższą niż natywne 1920x1080 na ekranie powstają horyzontalne linie na, których nie jest wyświetlana grafika.
Dzieje się to tylko gdy niższa rozdzielczość wypełnia cały ekran, tzn. jest skalowana tak aby wypełnić ekran bez ramek(np.: rozdzielczość 1280x720).
Trudno to wytłumaczyć. Poniżej link do zdjęć przedstawiających problem.
Niżej jes także opisany problem z artefaktami ekranu, jednak sądząc po zdjęciach i opisie to raczej nie to. Jednak w razie czego można spróbować, gdyby pierwszy sposób nie pomógł.
Niestety GPU display scaling nie rozwiązuje problemu. Nie wiem dlaczego ale, przy rozdzielczości 800x600 ten problem nie występuje. Wygląda to jakby był problem ze sterownikiem AMD. Sprawdzałem to już na wielu dystrybucjach linux i na różnych menagerach okien (KDE, Gnome, XFCE).
Na wszystkich dzieje się tak samo jeżeli scaling mode jest na Full lub Full Aspect. Jeżeli jest na Center obraz wyświetla się z ramkami ale bez błedu.
Każda rozdzielczość, inna niż natywna (czyli maxymalna) może wiązać się z problemami, bo to nie monitor CRT. Obecne wyświetlacze (dotyczy, to wszystkich aktualnie wykorzystywanych technologii, chyba) mają konkretną ilość punktów świetlnych (np. 1920 x 1080). Próba uzyskania innej rozdzielczości (niższej) wiąże się z koniecznością, ze strony matrycy, wytworzenia czegoś, co jest erzatz’em - bo nie rozkroi led’ów na części, prawda? W przypadku monitorów CRT jest większa swoboda przy skalowaniu, ze względów technologicznych.
Przepraszam, ale co to wnosi do problemu. Technologia technologią ale i tak nie działa tylko na Linux, na Win jest ok. Szukam rozwiązania, nie opisu technologii.
W takim razie możesz jeszcze poeksperymentować z własnościowymi sterownikami AMDGPU PRO albo ze starszą alternatywą opensource’ową ATI. Są też stare własnościowe sterowniki Catalyst, ale je odradzam, mogą sprawić więcej kłopotów niż jest to warte. Zanim jednak cokolwiek zainstalujesz sprawdź, czy dane sterowniki obsłużą twoją kartę.