siemanko
po aktualizacji Archa wywaliło mi neta, manager nawiązuje połączenie ale neta nie ma ( LAN,WiFi) nawet ping nie działa. Uruchomiłem ponownie usługę wpa_supplicant.service , też nie pomogło.Na windows działa poprawnie.
Macie jakieś pomysły?
Tylko to mam w głowie: inxi -Nazy :
A z czym nawiązuje połączenie? Sprawdź, czy masz przypisany adres IP, czy leci ping na gateway (tj. do routera), na jakieś publiczne IP (np. 8.8.8.8) i na dowolną stronę (np. wp.pl). Poza tym:
systemctl status wpa_supplicant
systemctl status dhcpcd
ip a
sudo systemctl status dhcpd
Unit dhcpd.service could not be found.
sudo systemctl enable dhcpd
Failed to enable unit: Unit file dhcpd.service does not exist.
sudo systemctl start dhcpd
Failed to start dhcpd.service: Unit dhcpd.service not found.
No to wszystko jasne, DNS ci padł, albo nie masz go ustawionego. W ustawieniach sieci dopisz sobie jako serwery DNS 8.8.8.8 i 8.8.4.4 (DNS od Google, możesz dać inne). Jak korzystasz z Network Managera to graficznie albo przez nmtui. Jak korzystasz z networkd to wystarczy zmodyfikować, jeśli się nie mylę, /etc/systemd/network.conf
Dhcp się nie przejmuj, bo działa (i swoją drogą powinno być dhcpcd, mój błąd)
Z tego co pamiętam, to w w ostatnich dniach nie było żadnych aktualizacji związanych z NM na Archu. Najwidoczniej sam coś popsułeś z połączeniem sieciowym.
Dla mnie to trochę przesada żeby reinstalować system z powodu tak błahej sprawy jak DNS, ale ok, to ty tu rządzisz
Dodam tylko, że niekoniecznie trzeba korzystać z Network Managera czy networkd, ale to już są raczej niestandardowe konfiguracje. Ale w takim wypadku raczej powinieneś wiedzieć, gdzie grzebałeś.