Namieszałem podczas downgrade Nvidia w 6.12

Cześć, miałem problem z uruchomieniem TurtleWoW na GT710, chyba po aktualizacji sterownika NVIDIA do 470 który nie wspiera Vulcan 1.3, więc logi i strona Vulcan pokazały mi, że 470 nie obsługuje 1.3, tylko 1.2. Wcześniej gra działała normalnie, wprawdzie tylko na Heroicu się odpalała. Zacząłem grzebać w necie i dongreadowałęm niby sterownik do 46x , no i zaczęły się problemy. W menedżerze podczas próby reinstalacji wywala komunikat “usunięcie libxnvctrl-470xx uszkodzi zależność ‘libxnvctrl’ wymaganą przez xfce4-sensors-plugin”, NVIDIA-SMI →NVIDIA-SMI has failed because it couldn’t communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.

Zacząłem szukać tutaj problemu, instalować różne rzeczy, headery, ale nie radzę sobie z tym. System działa, ale w 1024x768 i jakby widzi, ale nie widzi sterownika.

Instalowanie poprzez sudo bash NVIDIA -Linux-x86_64-470.256.02.run, kończy się komunikatem: You appear to be running an X server; please exit X before, wchodzę więc w ten tryb i komunikat jest ten sam.

Proszę o poradę, ew. czy można przeinstalować Manjaro z instalki USB bez utraty danych.

Dziękuję.
installing
uname -r
6.12.61-1-MANJARO

Nawet nie chcę wiedzieć skąd miałeś taką informację. Sterownik 470 miał swoją premierę kilka lat temu, a ostatnie aktualizacje otrzymał ponad rok temu… I tak, nigdy nie obsługiwał Vulkana 1.3, podobnie jak starsze sterowniki, więc w tym aspekcie nic byś nie wskórał, a co najwyżej pogorszył sytuację

W Manjaro to nie zadziała – jedynym wspieranym sposobem instalowania jest instalowanie i usuwanie przez mhwd

W twoim przypadku reinstalka byłaby chyba najprostszym sposobem. Czy pójdzie bez utraty danych to zależy czy masz home na osobnej partycji – jak tak to powinienieś być w stanie zachować swoje dane. W innym wypadku backup (imho backup zawsze warto mieć pod ręką niezależnie od sytuacji) i przywracanie plików w odpowiednie miejsca :wink:

NIe znam gry, ale z tego co się dowiedziałem to jakaś stara windowsowa gierka odpalana przez wine – podejrzewałbym zmiany w samym wine

Dzięki Tomasz za szybką odpowiedź. Ponieważ całe życie prawie wszystkiego uczyłem się sam, zawsze byłem dociekliwy i nie chciałem dać za wygraną, to i ten temat nie dawał mi spokoju. Sam system działa bardzo ładnie, namieszałem tylko ze sterownikiem do nvidii, więc stwierdziłem, że nie ma mowy o reinstalacji, tym bardziej, że mam go już dłuższy czas i sporo rzeczy zainstalowanych, etc. Podjąłem więc dzisiaj znowu rękawice no i udało się naprawić! :slight_smile:

Skorzystałem z porady pewnego człowieka na tym forum: Error: config ‘video-nvidia’ conflicts with config(s): video-nvidia-470xx - Graphics & Display - Manjaro Linux Forum

You’ll need to manually remove the 470 series drivers in order to use the new 510 series (Note that you may need to temporarily remove packages with sudo pacman -Rdd <package-name> that require them if you receive errors.

sudo mhwd -r pci video-nvidia-470xx

Now you can use the auto-install option in Manjaro Settings Manager, or:

sudo mhwd -a pci nonfree 0300

podczas instalacji sterownika cały czas wywalało mi konflikty pakietów, więc tak jak napisał, zacząłem usuwać sam sterownik ręcznie, później pakiety które powodowały konflikty , czyli:

sudo pacman -Rdd nvidia-utils-tkg

sudo pacman -Rdd nvidia-470xx-utils

sudo pacman -Rdd nvidia-settings-tkg

sudo pacman -Rdd lib32-nvidia-utils-tkg

sudo pacman -Rdd nvidia-dkms-tkg

następnie zainstalowałem sterownik standardową komendą: sudo mhwd -a pci nonfree 0300

i po restarcie wszystko się naprawiło. :slight_smile:

Teraz chciałbym wrócić do wcześniejszego sterownika który obsługuje Vulcan’a 1.2, ale nie wiem jak to zrobić porządnie, żeby znowu nie uszkodzić sterownika. Sama gra to stary dobry World of Warcraft na bardzo popularnym serwerze Turtle, GeForce GT710 w zupełności wystarcza do grania, przed aktualizacją sterownika wszystko działało elegancko.

Poradzisz któ©ą wersję sterownika wgrać za pomocą mhwd ? :slight_smile:

Najpierw sprawdź co w ogóle masz dostępne dla swojej karty

mhwd -l

oraz co masz obecnie zainstalowane

mhwd -li

Podejrzewam, żę nic nie będziesz musiał robić, bo ta komenda powinna już ci załatwić najnowsze dostępne dla twojej karty sterowniki (przypuszczam, że właśnie 470):

mhwd -l

video-nvidia-470xx 2023.03.23 false PCI
video-nvidia-390xx 2023.03.23 false PCI
video-linux 2024.05.06 true PCI
video-modesetting 2020.01.13 true PCI
video-vesa 2017.03.12 true PCI

mhwd -li

video-nvidia-470xx 2023.03.23 false PCI
video-linux 2024.05.06 true PCI

chodziło mi zainstalowanie wcześniejszego sterownika który wspiera Vulcan 1.2, a polecenie:

zainstaluje jak wiemy najnowszy 470 który wspiera Vulcan’a 1.3, a tego nie wspiera World of Warcraft, log z Heroica:

(17:06:42) [INFO]: Launching “TurtleWoW” (sideload)

(17:06:42) [INFO]: Native? false

(17:06:42) [INFO]: Installed in: /mnt/1EBC300BBC2FDBD1/World of Warcraft

(17:06:42) [INFO]: System Info:

CPU: 4x Intel(R) Core™ i5-2500K CPU @ 3.30GHz

Memory: 29.37 GB (used: 7.46 GB)

GPUs:

GPU 0:

Name: NVIDIA Corporation GK208B \[GeForce GT 710\]

IDs: D=128b V=10de SD=8c93 SV=1462

Driver: nvidia

The current system is not a Steam Deck

We are running inside a Flatpak container

Software Versions:

Heroic: 2.18.1 “Waterfall Beard” Jorul

Legendary: 0.20.37 Exit 17 (Heroic)

gogdl: 1.1.2

comet: comet 0.2.0

Nile: 1.1.2 Will A. Zeppeli

(17:06:42) [INFO]: Game Settings: {

“autoInstallDxvkNvapi”: true,

“preferSystemLibs”: false,

“enableEsync”: false,

“enableFsync”: false,

“enableWineWayland”: false,

“enableHDR”: false,

“enableWoW64”: false,

“nvidiaPrime”: false,

“enviromentOptions”: ,

“wrapperOptions”: ,

“showFps”: false,

“useGameMode”: false,

“useSteamRuntime”: true,

“battlEyeRuntime”: true,

“eacRuntime”: true,

“language”: “”,

“beforeLaunchScriptPath”: “”,

“afterLaunchScriptPath”: “”,

“verboseLogs”: true,

“wineVersion”: {

"bin": "/home/zimek/.var/app/com.heroicgameslauncher.hgl/config/heroic/tools/proton/GE-Proton-latest/proton",

"name": "Proton - GE-Proton-latest",

"type": "proton"

},

“winePrefix”: “/home/zimek/Games/Heroic/Prefixes/default/TurtleWoW”

}

(17:06:42) [INFO]: Winetricks packages:

Wine Command: /home/zimek/.var/app/com.heroicgameslauncher.hgl/config/heroic/tools/runtimes/umu/umu_run.py /mnt/1EBC300BBC2FDBD1/World of Warcraft/WoW.exe

Game Log:

INFO: umu-launcher version 1.3.0 (3.13.9 (main, Nov 10 2011, 15:00:00) [GCC 15.2.0])

INFO: steamrt3 is up to date

ProtonFixes[366] WARN: [CONFIG]: Parent directory “/home/zimek/.config/protonfixes” does not exist. Abort.

ProtonFixes[366] INFO: Running protonfixes on “GE-Proton10-15”, build at 2025-08-27 20:08:46+00:00.

ProtonFixes[366] INFO: Running checks

ProtonFixes[366] INFO: All checks successful

ProtonFixes[366] WARN: Game title not found in CSV

ProtonFixes[366] INFO: Non-steam game UNKNOWN (umu-0)

ProtonFixes[366] INFO: No store specified, using UMU database

ProtonFixes[366] INFO: Using global defaults for UNKNOWN (umu-0)

ProtonFixes[366] INFO: Non-steam game UNKNOWN (umu-0)

ProtonFixes[366] INFO: No store specified, using UMU database

ProtonFixes[366] INFO: No global protonfix found for UNKNOWN (umu-0)

Proton: /mnt/1EBC300BBC2FDBD1/World of Warcraft/WoW.exe

Proton: Executable a unix path, launching with /unix option.

wineserver: using server-side synchronization.

002c:fixme:winediag:loader_init wine-staging 10.0 is a testing version containing experimental patches.

002c:fixme:winediag:loader_init Please mention your exact version when filing bug reports on winehq.org.

0040:fixme:ntoskrnl:driver_stub 0000000000249BF0 L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\pci" stub!

0040:fixme:ntoskrnl:driver_stub 0000000000249E40 L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\hidusb" stub!

0040:fixme:ntoskrnl:driver_stub 000000000024AC30 L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\Disk" stub!

0050:fixme:ntoskrnl:kernel_object_from_handle No constructor for type L"Token"

0094:fixme:ntoskrnl:driver_stub 0000000000249BF0 L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\pci" stub!

0094:fixme:ntoskrnl:driver_stub 0000000000249E40 L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\hidusb" stub!

0094:fixme:ntoskrnl:driver_stub 000000000024AC30 L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\Disk" stub!

00a0:fixme:ntoskrnl:kernel_object_from_handle No constructor for type L"Token"

009c:err:ntoskrnl:ZwLoadDriver failed to create driver L"\\Registry\\Machine\\System\\CurrentControlSet\\Services\\winebth": c0000142

0034:fixme:service:scmdatabase_autostart_services Auto-start service L"winebth" failed to start: 1114

00d4:fixme:file:GetLongPathNameW UNC pathname L"\\\\?\\X:\\config\\heroic\\tools\\proton\\GE-Proton-latest\\files\\share\\wine/../xalia/xalia.exe"

00d4:fixme:file:GetLongPathNameW UNC pathname L"\\\\?\\X:\\config\\heroic\\tools\\proton\\GE-Proton-latest\\files\\share\\wine/../xalia/xalia.exe"

0114:fixme:oleacc:find_class_data unhandled window class: L"#32769"

0114:fixme:uiautomation:uia_get_providers_for_hwnd Override provider callback currently unimplemented.

0114:fixme:uiautomation:default_uia_provider_callback Default ProviderType_NonClientArea provider unimplemented.

0114:fixme:oleacc:find_class_data unhandled window class: L"#32769"

0114:fixme:uiautomation:base_hwnd_fragment_get_FragmentRoot 000000000081DF98, 000000000021F9D0: stub!

0114:fixme:uiautomation:base_hwnd_fragment_GetEmbeddedFragmentRoots 000000000081DF98, 000000000021F9E0: stub!

011c:fixme:mscoree:parse_supported_runtime sku=L".NETFramework,Version=v4.8" not implemented

011c:fixme:mscoree:parse_supported_runtime sku=L".NETFramework,Version=v4.8" not implemented

011c:fixme:ntdll:NtQuerySystemInformation info_class SYSTEM_PERFORMANCE_INFORMATION

00a0:fixme:ntoskrnl:kernel_object_from_handle No constructor for type L"Token"

011c:fixme:combase:RoGetActivationFactory (L"Windows.Gaming.Input.RawGameController", {eb8d0792-e95a-4b19-afc7-0a59f8bf759e}, 00006FFFFDA38960): semi-stub

info: Game: WoW.exe

info: DXVK: v2.7-46-gbcb0abde99af4c8

info: Build: x86 gcc 10.3.0

info: Found built-in config:

info: dxvk.hideIntegratedGraphics = True

info: Effective configuration:

info: dxvk.hideIntegratedGraphics = True

info: Vulkan: Found vkGetInstanceProcAddr in winevulkan.dll @ 0x799a20a0

info: Extension providers:

info: Platform WSI

info: OpenVR

info: OpenVR: could not open registry key, status 2

info: OpenVR: Failed to locate module

info: OpenXR

info: Enabled instance extensions:

info: VK_EXT_surface_maintenance1

info: VK_KHR_get_surface_capabilities2

info: VK_KHR_surface

info: VK_KHR_win32_surface

info: Found device: NVIDIA GeForce GT 710 ( 0.0.0)

info: Skipping: Device does not support Vulkan 1.3

info: Found device: llvmpipe (LLVM 21.1.6, 256 bits) (llvmpipe 25.2.6)

info: Skipping: Software driver

warn: DXVK: No adapters found. Please check your device filter settings

warn: and Vulkan drivers. A Vulkan 1.3 capable setup is required.

0138:err:service:device_notify_proc failed to get event, error 1726

============= End of log =============

Na stronie Vulcana po przefiltrowaniu po archu, jedyny dostępny sterownik to: 430.34.0.0, więc prawdopodobnie on by zadziałał. Niestety nie pamiętam jaka była wersja sterownika przed aktualizacją która była około miesiąc temu, no i na bank miesiąc temu nie miałem wersji 430 bo to za stary sterownik, ja wtedy nie miałem nawet Linuxa. System aktualizuje jak tylko wyskoczy monit, więc może miałem 470, 465, nie pamiętam.

Jeśli 430.34.0.0 to jak go zainstalować?

sudo mhwd -f -i pci [name of driver]

https://vulkan.gpuinfo.org/listreports.php?devicename=GeForce+GT+710

To nie wiem gdzie patrzyłeś – ja jedyne co tam widzę to to, że najnowszy sterownik to 470 i on obsługuje vulkan 1.2, a 430 wspiera co najwyżej vulkana 1.1

Po logach zaś widzę co innego – to nie sterownik Nvidii to:

Nie ma opcji żeby to ruszyło z tą konfiguracją Driver support · doitsujin/dxvk Wiki · GitHub

Połączmy kilka kropek

1. dxvk 2.7+ wymaga minimum vulkan 1.3
  2. ge-proton zawsze używa najnowszego dxvk (na moment wydania danej wersji)
  3. twoja karta nie obsługuje vulkana 1.3 i tylko wymiana sprzętu może coś na to poradzić

Masz 3 opcje

1. uruchamiać grę z wyłączoną obsługą dxvk – a więc z zmienną PROTON_USE_WINED3D=1 – wada jest taka, że wydajność mocno zjedzie w dół co przy twojej karcie nawet mimo starej gry może być zauważalne
  2. używać starszej wersji ge-proton – patrząc po datach wydań powinieneś się cofnąć do wersji 10.8 lub starszej i się jej trzymać
  3. wymienić sprzęt

próbowałem z 10.8 i starszymi, w logach to samo wywala, że GT710 nie obsługuje Vulcana 1.3.

Przed momentem uruchomiłem z Wine-GE-latest, ale tylko raz, później ten sam komunikat.

zanim napisałem tego posta to wszystko działało przez dwa lata co najmniej, więc może po logach systemowych mógłbym odnaleźć konfigurację sprzed powiedzmy pół roku, tylko nie wiem czy to jest możliwe i jak to zrobić.

Oprócz tego gram jeszcze w grę strzelankę ze Steam’a: Sky Force Reloaded i ona się uruchamia, ale wydajność jest tak słaba, że po menu ciężko się poruszać, a wcześniej działała normalnie. Patrzyłem do ustawień gry i ustawień sterownika, ale tam nic nie ma do przestawienia.

Próbuj dalej – logi są w tej kwestii jednoznaczne. Może powinieneś wrócić do 9.x albo i starszych wersji

Jeśli masz na myśli pakiety systemowe to da się, ale to jest proszenie się o kłopoty. I nie rozwiąże twojego problemu, bo tu problemem jest wersja wine – a tą z tego co się orientuję Heroic sam zarządza poza systemem.

Z tego co widzę po stronie Steam to ta gra ma wersję natywną dla Linuksa – próbowałeś. Ewentualnie jak z poprzednią grą – poeksperymentuj z wersjami Protona. Szczególnie jeśli korzystasz z Proton Experimental – możliwe, że do niej też już dotarły te same zmiany co w ge-proton

Tomasz, zadziałało! Wgrałem poprzez ProtonUp-Qt, pierwszy lepszy tj. 7-1 i wszystko ruszyło.

Sky Force działa normalnie w 1920x1080, Warcraft odpala się w Heroicu, Faugus. Z poziomu Lutrisa i Steam’a niestety nie, ale mniejsza o to.

Dzięki za poświęcony czas, wiele rzeczy w życiu ogarniam, kiedyś 15 lat w branży IT, były scenowicz C64 i zarazem podróżnik po całej Polsce na zloty C64, były modelarz kartonowy, były gitarzysta, ale tego tematu akurat nie byłem w stanie ogarnąć, podobnie jak programowania na C64 w assemblerze. :slight_smile: