Witajcie. Od jakiegoś czasu przymierzam się, do zmiany platformy, na taką, którą chcę poznawać i umieć w przyszłości obsługiwać. TrueNAS jest oparty na BSD, jak zapewnie wiecie i formaty nieco się różnią. Wiem, że zapewne nie uda się ot tak, zmienić formatu dysku na ext4, a przy tym zachować wszystkie dane. Pewnym rozwiązaniem było by, przekopiowanie danych na inny nośnik, postawienie wybranego systemu na dysku docelowym i ponowne przeniesienie danych. Jednak lepiej aby, konfiguracja została zachowana taka jaka jest, czyli 1 dysk - system, 2 dysk - dane. I znowu, zaby dysk z danymi był obsługiwany w systemie, to zdaje się jego format powinien zostać zmieniony z zfs, na np ext4? Nie potrzebuję do obsługi tych danych, żadnego panelu w GUI, ani nawet specjalnej dystrybucji serwerowej - no chyba, że polecacie inaczej - jedynie zależy mi, aby działał na tym Linux, a dostęp był możliwy po ssh/ftp - pierwsze do zarządzania systemem, drugie do obsługi danych. Istotna jest prostota obsługi, bez konieczności używania karty graficznej. Jestem totalnym amatorem w tej kwestii, a na serwerku gromadzę wszystko to, do czego na co dzień nie trzeba mieć dostępu. Jeśli coś pokręciłem, bądź nie jasno opisałem, to śmiało walić po łbie, co by zmądrzał
Ten temat zalazłem: https://www.nodinrogers.com/posts/2021-09-22-nas-migration-from-truenas-to-ubuntu/ ale nie wiem na ile może mi się udać, a na ile pogrzebię te wszystkie dane.
@matadrox rozumiem że to jest fizyczny NAS
i na nim chcesz postawić coś innego?
a jak to jest fizyczne urządzenie to osobiście nie babrałbym się tylko korzystał…
No fizyczna buda stoi w kącie, na amd64. Wiem, że korzystać i gra muzyka, ale mając to na BSD, w razie co nie wiele zrobię. Mając na linuksie może być trochę prościej.
no to musisz zobaczyć co ta buda ma za bebechy w sensie co da się postawić na tym, bo po linku to widać migrację do ubuntu ( bardziej się nie wgłębiałem )
Link odnosi się do tego, co znalazłem w temacie. A postawić da się wszystko. Kwestia tylko, jak zrobić to, bez przypadkowej utraty danych. W domu generalnie są trzy maszyny, więc ostatecznie mogę zrobić jak pisałem, czyli przekopiować dane, wyczyścić dyski, zmienić formaty i, nazat wszystko spowrotem. A może da się to zrobić z poziomu BSD, byleby nowy system, potrafił odczytać dane.