Migracja z TrueNas, do systemu Linux(Debian, bądź inny)

Witajcie. Od jakiegoś czasu przymierzam się, do zmiany platformy, na taką, którą chcę poznawać i umieć w przyszłości obsługiwać. TrueNAS jest oparty na BSD, jak zapewnie wiecie i formaty nieco się różnią. Wiem, że zapewne nie uda się ot tak, zmienić formatu dysku na ext4, a przy tym zachować wszystkie dane. Pewnym rozwiązaniem było by, przekopiowanie danych na inny nośnik, postawienie wybranego systemu na dysku docelowym i ponowne przeniesienie danych. Jednak lepiej aby, konfiguracja została zachowana taka jaka jest, czyli 1 dysk - system, 2 dysk - dane. I znowu, zaby dysk z danymi był obsługiwany w systemie, to zdaje się jego format powinien zostać zmieniony z zfs, na np ext4? Nie potrzebuję do obsługi tych danych, żadnego panelu w GUI, ani nawet specjalnej dystrybucji serwerowej - no chyba, że polecacie inaczej - jedynie zależy mi, aby działał na tym Linux, a dostęp był możliwy po ssh/ftp - pierwsze do zarządzania systemem, drugie do obsługi danych. Istotna jest prostota obsługi, bez konieczności używania karty graficznej. Jestem totalnym amatorem w tej kwestii, a na serwerku gromadzę wszystko to, do czego na co dzień nie trzeba mieć dostępu. Jeśli coś pokręciłem, bądź nie jasno opisałem, to śmiało walić po łbie, co by zmądrzał :rofl:
Ten temat zalazłem: https://www.nodinrogers.com/posts/2021-09-22-nas-migration-from-truenas-to-ubuntu/ ale nie wiem na ile może mi się udać, a na ile pogrzebię te wszystkie dane.

@matadrox rozumiem że to jest fizyczny NAS i na nim chcesz postawić coś innego?
a jak to jest fizyczne urządzenie to osobiście nie babrałbym się tylko korzystał…

1 polubienie

No fizyczna buda stoi w kącie, na amd64. Wiem, że korzystać i gra muzyka, ale mając to na BSD, w razie co nie wiele zrobię. Mając na linuksie może być trochę prościej.

no to musisz zobaczyć co ta buda ma za bebechy w sensie co da się postawić na tym, bo po linku to widać migrację do ubuntu ( bardziej się nie wgłębiałem )

Link odnosi się do tego, co znalazłem w temacie. A postawić da się wszystko. Kwestia tylko, jak zrobić to, bez przypadkowej utraty danych. W domu generalnie są trzy maszyny, więc ostatecznie mogę zrobić jak pisałem, czyli przekopiować dane, wyczyścić dyski, zmienić formaty i, nazat wszystko spowrotem. A może da się to zrobić z poziomu BSD, byleby nowy system, potrafił odczytać dane.