Manjaro nie widzi wifi po instalacji

próbowałem naprawiać to przy pomocy poradników z archa,
mam zainstalowane headers odpowiednie,
doinstalowałem kernel 5.9 i próbowałem to samo zrobić, ale dalej lipa

dell ltitude 3460

Device-1: Qualcomm Atheros AR9462 Wireless Network Adapter vendor: Dell 
  driver: ath9k v: kernel port: f040 bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 168c:0034 
  IF: wlp6s0 state: down mac: a6:ab:f9:e3:bc:31 
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: e000 bus-ID: 07:00.0 
  chip-ID: 10ec:8168 
  IF: enp7s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 20:47:47:4d:8a:ca 
  IP v4: 192.168.0.103/24 type: dynamic noprefixroute scope: global 
  broadcast: 192.168.0.255 
  IP v6: fe80::84f4:51e2:1525:ac4/64 type: noprefixroute scope: link 
  Device-3: Qualcomm Atheros Dell Wireless 1802 Bluetooth 4.0 LE type: USB 
  driver: btusb bus-ID: 2-6:7 chip-ID: 0cf3:e006 
  WAN IP: 62.93.62.230

szczerz to dziwne bo driver: ath9k jak i driver: r8169 to popularne stery i zawsze arch wykrywał bez problemu… ciekawe co namieszali w kernelu :wink:
a jak przypominam sobie jak krótko siedziałem na mnjaro-i3 to problemów nie miałem a mam te same stery no ale to było ponad 5 lat temu…


@andegawenski a przy instalacji z live wszystko działało?

Warto sprawdzić, podaj wynik:

pamac search -iq linux

Jakich konkretnie? Warto by było dokładnie opisać, co do tej pory zrobiłeś.

A może blokowane jest włączenie wifi w lapku?

forum.manjaro.pl - polskie wsparcie Manjaro. Hostowane przez: vpsadmin - hosting Discourse