Witam
Manjaro nie ruchamia sie z podlaczonym monitorem pod display port. Po odlaczeniu go i pozostawieniu tylko monitora pod hdmi wszytko dziala prawidlowo. Chcialem system przeistalowac i z monitorem pod displayport wisi na start system i koniec.
Myslalem ze mam cos wypalone ale na tym samym kompie mam windows i tam wszytko dziala prawidlowo wiec to nie jest wina sprzetu.
Pracuje na grafice zintegrowanej z prockiem i5-11400.
Prosze o pomoc.
Ok doszedłem do ciekawego wniosku. Dzieje się tak jak mam podłączone dwa monitory, Jeśli mam podłączony tylko jeden z nich to wszytko działa poprawnie. I dzieje się tak na każdej dystrybucji tylko nie na windowsie. Co może być przyczyną ?
A to ciekawe. Sam mam 2 monitory, jeden po DP, drugi po HDMI i wszystko działa bez zarzutu.
Nie wiem, trzeba by zajrzeć w logi i podać więcej informacji o systemie.
No to trzeba szukać. Podaj xrandr -q
przy podłączonych dwóch monitorach. Oraz jakie częstotliwości odświerzania i rozdzielczości z tabliczki znamionowej czy papierów dostarczonych ze sprzętem.
Xrandr:
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 1920 x 1080, current 1920 x 1080, maximum 1920 x 1080
default connected primary 1920x1080+0+0 0mm x 0mm
1920x1080 77.00*
Niestety tylko na jednym no jak mam dwa monitory nie startuje nic. Nie jestem wstanie uruchomić komp ana dwóch monitorach.
- Wynik
xrandr
przy połączeniu tylko HDMI - Wynik
xrandr
przy połączeniu tylko DP - Nie podałeś z jaką rozdzielczością i częstotliwością mogą chodzić monitory.