Manjaro linux - po odpaleniu z pendride widzi wifi ale nie łączy

#1

Witam,
Jak w temacie - prosiłbym o jakąś podpowiedź. Przesiadam się z win7 i mam niewielkie doświadczenie z linuxem.

[manjaro@manjaro-gnome ~]$ inxi -F
System:
Host: manjaro-gnome Kernel: 4.19.28-1-MANJARO x86_64 bits: 64
Desktop: Gnome 3.30.2 Distro: Manjaro Linux
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: N/A v: N/A serial: <root required>
Mobo: Gigabyte model: A55M-DS2 v: x.x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: FA date: 09/21/2012
CPU:
Topology: Quad Core model: AMD Athlon II X4 631 bits: 64 type: MCP
L2 cache: 4096 KiB
Speed: 818 MHz min/max: 800/2600 MHz Core speeds (MHz): 1: 806 2: 801
3: 816 4: 821
Graphics:
Device-1: NVIDIA GF116 [GeForce GTX 550 Ti] driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.org 1.20.4 driver: nouveau
resolution: <xdpyinfo missing>
OpenGL: renderer: NVCF v: 4.3 Mesa 18.3.4
Audio:
Device-1: AMD FCH Azalia driver: snd_hda_intel
Device-2: NVIDIA GF116 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k4.19.28-1-MANJARO
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
driver: r8169
IF: enp2s0 state: down mac: 94:de:80:34:a9:2f
Device-2: TP-Link TL-WN822N Version 4 RTL8192EU type: USB driver: rtl8xxxu
IF: wlp0s19f2u4 state: down mac: 42:ca:c3:4e:f0:da
Drives:
Local Storage: total: 1.17 TiB used: 73.4 MiB (0.0%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10EZEX-00RKKA0
size: 931.51 GiB
ID-2: /dev/sdb vendor: Crucial model: CT250MX500SSD1 size: 232.89 GiB
ID-3: /dev/sdc type: USB vendor: SanDisk model: Ultra USB 3.0
size: 28.64 GiB
Partition:
ID-1: / size: 5.83 GiB used: 73.4 MiB (1.2%) fs: overlay source: ERR-102
Sensors:
System Temperatures: cpu: 2.8 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 32 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 1440
Info:
Processes: 185 Uptime: 3m Memory: 7.78 GiB used: 649.7 MiB (8.2%)
Shell: bash inxi: 3.0.32

I jeszcze:

  • przetestowałem na laptopie łączy się normalnie,
  • problem występuje na komp. stacjonarnym gdzie karta wifi jest zewnętrzna tp-link TL-WN822N
    na stronie są stery dla linuxa, ściągnąłem ale nie wiem jak zainstalować…
    w tym wykazie powyżej widać że widzi tą kartę, widzi też sieci dookoła ale nie chce się połączyć
#2

Dyskusja na głównym forum: