Witam. Wynosząc graty do piwnicy znalazłem stare gazety z linuxami, min. Mandrake linux 9 niestety na Virtualbox Mandrake nie widzi dysku wirtualnego. Może powinienem doinstalować jakiś dodatek czy już tego nie odpalę ?
Myślę, że możesz mieć spory problem, bo podejrzewam, że przez ten czas zmieniły się pewne algorytmy (tutaj strzelam ślepakami, bo to tylko domysły)
Ale jak instalowałem OpenSUSE - to on (suseł) nie widział innych Linux a tylko Windowsa. Tak jakby celowo SUSE-Novell prowadziła politykę lekceważenia innych Linuxów.
Podobnie może być z filozofią Mandrake??!
Dzięki za zainteresowanie. Z ciekawości wsadziłem Aurox 9 i to samo, system nie był w stanie wykryć dysku. Zapewne starość jądra ale sobie pomyślałem czy nie istnieje jakieś legacy do takich akcji. Ponieważ to tylko zabawa to szat darł nie będę.
To, że stare z nowym nie komunikuje się, nie jest oczywiste, ale to pierwsza myśl, jaka pojawia się w tej sytuacji. Sprawdź wymagania od strony VirtualBox’a - być może znajdziesz tam bezpośrednią odpowiedź lub jakąś wskazówkę.
W międzyczasie zmieniłem na virtualbox-bin-5 i Mandrake dysk wykrywa.
Obłęd
Zaraz ruszam tym żaglowcem w internety
I się na żeglowałem…
Koniec zabawy.
Nie bądź taki pesymista - w końcu osiągnąłeś sukces, uruchomiłeś system. Gdybyś wszedł na współczesną stronę po SSL’u, przy pomocy przeglądarki wykopanej spod piramidy, to i tak bym Ci nie uwierzył
Mandrake 9… ech łezka się w oku kręci … dawno temu to były mniej więcej początki mojej fascynacji Linuksem. Wspaniała dystrybucja.