Majnaro obok Windows 11

Witam. Dostałem laptop do potestowania (przed kupnem) i chciałem aby były 2 systemy. Na jednym dysku Windows (był 10, ale wgrałem 11 pomimo ze procek 7300hq nie było problemu) Na drugim linux. Próbowałem Manjaro, Kubuntu, Ubuntu i żaden nie chce się zainstalować.Zatrzymuje się na 1% instalacji. Gdy zainstaluje na starszym lapku i przeniosę do docelowego lapka, to działa, ale muszę włączyć w biosie legacy, a żeby wrócić do Windowsa to UEFI.
Wie może ktoś o co chodzi?
Laptop to Predator helios 300 g3-572

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Ustawienia biosu grają tu główne skrzypce - i niekoniecznie chodzi o uefi - bardziej o secure boot i powiązane z nim ustawienia. Wyłącz secure boot w biosie.

Ok. Ale czy podłączony dysk ssd nie powinien być w bocie UEFI? Bo go tam nie ma. W info widnieje, a w bocie nie. Jest jedynie w legacy, ale zas z legacy nie botuje windows.

To tak nie działa. Nie można mieszać ze sobą uefi i legacy. Systemy zainstalowane w trybie legacy będą się bootować na innym komputerze tylko jeśli ten też będzie w trybie legacy. To samo tyczy się uefi - tylko, że tutaj dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na secure boot, bo on też może zablokować bootowanie.

Czyli jeżeli dysk nie pojawi się w uefi wyłączając secure boot (swoją drogą ta opcja wyłączona na start. Trzeba wstawić hasło do czegoś tam. Nie pamiętam nazwy), muszę wgrać windows w legacy?

Ok. Na legacy instalują się systemy, ale czemu dysku nie widać w UEFI? Secure boot wyłączyłem.
Czy instalacja na Legacy ma jakieś minusy?

Aha już kumam o co chodzi z tymi bootami. Pytanie powinno brzmieć. Jak zainstalować Linuxa na UEFI?

Przeczytaj to: UEFI - Install Guide - Manjaro

I zawczasu, wyłącz w Windows szybkie uruchamianie, w ustawieniach zasilania.