Cześć! Od ostatniego posta minęły 2 lata, więc odgrzewam temat: Jak uruchamiać aplikacje z Google Play pod Linuksem? (i to bezpłatnie).
Konkretnie potrzebuję używać aplikację Legimi (internetowa wypożyczalnia ebooków i audiobooków). Aplikacja dostępna jest w Sklepie Google Play.
Szukałem informacji o emulacji Androida w internecie i mam po tym mętlik w głowie. Jest wiele emulatorów, ale nie każdy ma dostęp do aplikacji google play. Do tego są emulatory Androida x86 jak i ARM. Na dodatek są zarówno bardziej emukatory sprzętu, jak i programy typu Wine.
W tym multum możliwości nawet nie wiem czego mam szukać
Czytałem tu o Genymotion, ale ten jest już płatny, a nie chciałbym płacić na możliwość emulacji.
Mam komputer x86, więc podejrzewam, że potrzebuję emulator ARM?
Jak się za to zabrać? Jaki emulator polecacie?
edit:
Widzę, że na https://www.apkmirror.com jest Legimi i to w wersjach na różne procesory - czyli wygląda na to, że nie musi być emulacji ARM
Waydroid. To chyba jedyny sensowny i rozwijany dziś tego typu soft z możliwością uruchomienia Google Play (nie licząc być może jakichś komercyjnych rozwiązań).
Z tego co wiem, Legimi ma też wersję na Windowsy – możesz spróbować uruchomić tę wersję przez Wine
PS. Przeniosłem post do nowego wątku, lepiej nie odkopywać tematów sprzed paru lat
Najsensowniejszą wersją aplikacji Legimi jest ta pod Androida - jest najbardziej dopracowana.
Legimi działa na Waydroidzie! Zainstalowałem z repozytoriów Aur.
Obsługi Google Play tam raczej nie ma, albo trzeba coś jeszcze zainstalować żeby była, a ja nie wiem co. Jak się wejdzie (przez przeglądarkę internetową) na sklep Play, to ten nie rozpoznaje urządzenia.
To nic nie szkodzi, bo można instalować aplikacje z alternatywnych serwerów. Wystarczy ściągnąć z netu plik *.apk ,a następnie zainstalować go przy pomocy polecenia w konsoli (w linuksie, a nie w waydroidzie). Polecenie: waydroid app install xyz.apk https://docs.waydro.id/usage/install-and-run-android-applications
Po instalacji oprócz waydroida pojawia nam się w systemie ikona zainstalowanej aplikacji, więc można ją odpalić bezpośrednio (bez wcześniejszego odpalania waydroida).
Działa to dobrze i płynnie. Jedyny minus, że aplikacje uruchamiane w Waydroidzie (podobnie jak pulpit waydroida) działają tylko w trybie pełnoekranowym (nie ma okien) - Nie wiem czy da się inaczej.