Witam wszystkich,
Czy ktoś ze znawców wie czy pod Linuxem jest program umożliwiający konwertowanie plików .jpg .png do formatu .svg (Scalable Vector Graphics)
Znalazłem co prawda w necie " Konwersja JPG do SVG (Online i za darmo) - ale niezbyt mnie to satysfakcjonuje, bo wszelką grafikę konwertuje OK ale na czarno-biało
Przed konwersją
i po konwersji
EDIT: grafika .svg (Scalable Vector Graphics) to obrazek bez tła
Z tego co wiem Inkscape, z tym, że również tylko na czarno-białe.
Najlepiej w Inkscape, wbrew temu co pisze @napcok da się w kolorze (instrukcja). Pewnie dałoby się to też zrobić w konsoli za pomocą poleceń convert
i potrace
(to drugie trzeba doinstalować), ale tu jest od groma różnych parametrów. Domyślnie niestety wychodzi czarno-białe.
Dzięki za porady. Zatem pozostanie zainstalować INKSCAPE
… i działać. O efektach powiadomię - oczywiście po próbach.
EDIT: Program zainstalowałem, ale do działania tak późno nie będę się brał.

Nie zapominajmy o LibreOffice Draw, który ma eksport do svg.
Sporo “kombinowałem” ze zmianą plików graficznych z .jpg lub .png na svg i przyznam, że najprostszy sposób (choć tylko czarno-biały) to internetowe Konwerter plików JPG do SVG - co prawda te “BEZPŁATNIE” to tylko 10 plików dziennie. Dla mnie zupełnie wystarczy, bo konwertuje okazjonalnie.
LibreOffice Draw i Inkscape robią to i w kolorze - ale nie usuwają tła spod obrazu w sposób widoczny. Działałem też pod GIMP’em i też z podobnym efektem.
Zatem pozostanę na internetowej konwersji czarno-białej.
Temat na razie nie rozwiązany -kiedyś może ja lub ktoś do niego powróci z rozwiązaniem (w miarę prostym).
a to jak wygląda bez tła
JPG nie obsługuje przezroczystości, a te narzędzia domyślnie zakładają, że ma być tło takie jak w oryginale. Nie wiem jak LibreOffice Draw i Inkscape (zakładam, że odpowiednie opcje są gdzieś ukryte), ale w Gimpie możesz przecież zaznaczyć niepotrzebne fragmenty czy kolory i je po prostu wyciąć – w ten sposób uzyskasz przezroczyste tło.
Dzięki @Tomek -pokombinuje jeszcze z Gimp’em.
w gimp przezroczyste tło tylko przy .png
nawet jak się robi obraz z przezroczystym tłem to jak się zapisze z .jpg tło się robi jak kolor pierwszoplanowy dopiero .png zapisuje przezroczyste ( innych rozszerzeń nie sprawdzałem )
Zapodam kilka linków, może coś się przyda:
to właśnie udało mi się + dodanie cienia (po zmianie koloru z czarnego na czerwony)
Wpisując w wyszukiwarce “svg” w wynikach wyświetliło mi “ksvg-trinity”
Czy to przeglądarka plików svg? czy może programik do robienia takich plików SVG?
EDIT: pytanie zadaję -by bez sensu nie instalować czegoś, co może być nie tylko niepotrzebne - ale spowodować “coś ciekawego” w systemie.
Z tego, co kryje się pod tym link’iem wynika, że jest, to:
- część środowiska graficznego Trinity
ksvg-trinity - SVG viewer for Trinity
- przeglądarka plików .svg
KSVG allows you view SVG (scalable vector graphics) files