Mój router, który mam to DECO M4R. Nie udało mi się znaleźć tych ustawień, ale udało mi się znaleźć rozwiązanie w inny sposób:
Krok 1
W dokumentacji technicznej znalazłem wpis “Przywracanie ustawień sieci za pomocą panelu sterowania”. Dzięki tej instrukcji udało się zresetować wszystkie domyślne ustawienia sieciowe i drukarka nagle stała się widoczna.
Krok 2 (aplikacja mobilna DECO)
Na telefonie, w aplikacji DECO musi wyświetlić się połączenie z drukarką EPSON. Drukarkę trzeba dodać do najwyższych priorytetów.
Info!
- połączenie trochę “trwa”, więc poczekać trzeba cierpliwie na połączenie (zwłaszcza pierwsze połączenie. Później jest już ok)
- w razie czego użyć wydruk sieci, przytrzymając powyżej 5s przycisk informacyjny “i”. Tylko ten jeden przycisk i nic więcej!
- gdy Epson zostanie wykryty w aplikacji DECO, wtedy można dodać drukarę do Manjaro! Nie wcześniej, ale tylko poprzez localhost, czyli:
Trzeba przejść do:
http://localhost:631/admin/
(login i hasło to użytkownik root Manjaro Linux)
dodać tam drukarkę (powinno się wyświetlać na liście Epson XP-2100 series i wskazać trzeba również sterownik z listy Epson → xp-2100 series)
To wszystko
Zmartwiły mnie 2 rzeczy:
- podczas aktualizacji jest info: “Paczki AUR oznaczone jako nieaktualne: epson-inkjet-printer-escpr2”
- "Note: Printer drivers and raw queues are deprecated and will stop working in a future version of CUPS.
czy punkt 1 kiedykolwiek, będzie aktualizowany i czy punkt 2 spowoduje, że lada chwila drukarka zaś przestanie działać???