Używam BTRFS od ponad roku. Nigdy nie miałem żadnych problemów z tym systemem plików. Także uważam, że jest to system już na tyle dopracowany, że można go spokojnie używać.
W ogóle BTRFS to najbardziej zajefajna rzecz z jaką się spotkałem w temacie zarządzania backup. Trzeba jednak najpierw się zapoznać z tym jak to działa, bo to zupełnie inne podejście do sprawy. Przede wszystkim nie ma podziału na partycje. Cały dysk stanowi jedną partycję. Podział na root i home jest na poziomie subvolumentów. Dzięki temu do dyspozycji zawsze jest dostępne całe wolne miejsce na dysku. Subvolumenom nie przydziela się określonej ilości miejsca. Ja nie używam timeshift, bo się nauczyłem posługiwać poleceniami, dzięki czemu rozumiem co robię i co się dzieje na moim dysku. W sumie robię tylko kopiuj wklej z notatnika. Zrobienie snapshota i przywracanie z niego do zapisanego stanu to sekunda-do kilku sekund, w zależności od ilości danych (u mnie tak na oko nie więcej niż trzy). Backup na osobnym dysku można robić, o ile zasoby sprzętowe pozwolą, nie przerywając pracy, np. przeglądania internetu (to dobre dla instalacji serwerowych). Trzeba jednak wiedzieć co się robi, bo jak się przywróci home ze snapshota, to się może nagle okazać, że niektóre pliki, albo zakładka dodana w Firefox znikną. Dlatego trzeba w sposób przemyślany zapisywać dane na odpowiednich subvolumenach. Zanim zacznie się używać na swoim “głównym” systemie polecam dokładnie się zapoznać, poćwiczyć. Jak ktoś wie co robi, to wtedy nie widzę żadnych wad tego systemu, za to same zalety. Bo przywrócenie systemu do poprzedniego stanu w kilka sekund, po nieudanym update, albo nawet kiedy podpinam dysk do drugiego systemu, tak samo w klika sekund, bez konieczności użycia Clonezilla, to dla mnie spory postęp technologiczny, wygoda, oszczędność czasu i w ogóle cud miód malina. Ja jestem bardzo zadowolony z możliwości korzystania z takiego rozwiązania. Nie wiem, czy tak samo to wygląda w przypadku użycia Timeshift z ext4, bo tego nie robiłem.
Na forum kubuntu masz chyba wszystko co potrzeba wiedzieć o BTRFS
Sam się z tego uczyłem.